BRNABIĆEVA I HAN URUČILI NAGRADE POBEDNICIMA DRŽAVNOG TAKMIČENJA SIM: Mladi širite prijateljstva i gradite lepši region
Foto: Tanjug/Zoran Žestić

SPORTSKE IGRE MLADIH SRBIJE

BRNABIĆEVA I HAN URUČILI NAGRADE POBEDNICIMA DRŽAVNOG TAKMIČENJA SIM: Mladi širite prijateljstva i gradite lepši region

Društvo -

Premijerka Ana Brnabić i evropski komesar za proširenje i susedsku politiku Johanes Han uručili su danas nagrade pobednicima državnog takmičenja Sportskih igara mladih Srbije, koji su se time kvalifikovali za finalni deo regionalnog takmičenja u Splitu.

Obraćajući se učesnicima na beogradskoj Adi Ciganliji, premijerka im je poručila da kroz ovakve manifestacije sklapaju prijateljstva i čuvaju ih po svaku cenu, da ta prijateljstva šire i da za sve nas grade lepši, sigurniji i prosperitetniji region.

"Ko drugi to može da uradi, ako ne vi sa ovakvom energijom", poručila im je Brnabić.

foto: Tanjug/Zoran Žestić

Ona je istakla da je region u kojem živimo prelep, sa ljudima punim ideja, inovacija i rekla im da prošlost treba da ostavimo iza nas, da se ne obaziru na generalizacije i stereotipe, već da sklapaju prijateljstva.

Brnabić je rekla i da deca iz ovakve sportske manifestacije mogu da nauče da veruju u sebe, svoje ideje i vizije, da "guraju" dalje čak i kada im se čini da to ne može da uspe.

"Na mladima svet ostaje i želim vam da gradite drugačiji i lepši region", navela je Brnabić.

Premijerka je podsetila da je vlada pokrovitelj te važne manifestacije, Sportksih igara mladih, od 2014. godine, kada je Aleksandar Vučić, kao premijer, prepoznao njen značaj i koliko može da bude važna za budućnost regiona.

"I koliko može da bude osnov za budućnost i pomirnje u regionu, za sport, prijateljstva, izgradnju drugačije perspektive", navela je Brnabić.

Ona je zahvalila Zdravku Mariću, inicijatoru Igara, što je pre šest godina počeo sa organizacijom SIM-a i dodala da se na tom primeru vidi koliko vizija jednog pojedinca i njegova vera u jednu ideju i može da postigne i promeni mnogo.

Komesar Han je izrazio veliku zahvalnost što je proglašen ambasadorom Sportskih igara mladih, za koju je kazao da je najveća sportska manifestacija u svetu.

On je, na završetku nacionalnog takmičenja Dunav osiguranje Sportskih igara mladih Srbije, istakao da je ponosan što je od marta ambasador ove inicijative, koja je osnovana pre dve decenije.

foto: Tanjug/Zoran Žestić

"Stvarno sam ponosan što sam deo vas, što sam danas ovde i prisustvujem ovom turniru. Takmičenje pruža brojne prilike deci za upoznavanje i sticanje novih prijatelja", rekao je Han.

On je kazao da Sportske igre mladih okupljaju više od 160.000 učesnika, a samo u Srbiji bilo ih je 75.000 iz 90 gradova i opština. vIzrazio je posebnu zahvalnost osnivačima na inicijativi, kojima je poželeo sve najbolje u budućnosti.

"U sportu nije važno samo da naučite da gubite, već i da pobeđujete. To je odlcicna priprema za život. Želim mladima sve najbolje, puno uspeha, zabave i lepo leto", poručio je on.

Finale regionalnog takmičenja održava se od 15. do 22. avgusta u Splitu, a učesnici u Igrama su deca osnovnoškolskog uzrasta sa teritorije Srbije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Ovo je šesti put da se manifestacija održava u Srbiji. Od osnivanja Igara do danas, na njima je ukupno ucestvovalo više od 1.700.000 učesnika.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja