ĆIRILICA SE SVE MANJE KORISTI Vukosavljević: Ovo pismo je identitet srpskog naroda i moramo da ga sačuvamo od nestajanja
Foto: Twitter Printscreen, Damir Dervišagić

SRPSTVO i voždovi dani u velikoj plani

ĆIRILICA SE SVE MANJE KORISTI Vukosavljević: Ovo pismo je identitet srpskog naroda i moramo da ga sačuvamo od nestajanja

Društvo -

U Velikoj Plani obeleženi su Voždovi dani, manifestacija kojom se podseća da je srpski jezik osnovni deo našeg identiteta, a ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević upozorio je da se ćirilica sve manje koristi.

Ministar je s Igorom Matakovićem, predsednikom opštine Velika Plana prisustvovao parastosu na grobu Vožda Karađorđa u Radovanjskom lugu.

Parastos je održan u okviru celodnevnih aktivnosti upriličenih povodom obeležavanja godišnjice smrti vođe Prvog srpskog ustanka.

Pred punom Bibliotekom "Radoje Domanović", koja veliku pažnju posvećuje promociji književnog stvaralaštva, u prisustvu Mirjane Bojković, vršioca dužnosti direktora biblioteke, Vukosavljević je održao predavanje na temu "Negujmo srpski jezik".

Ministar je skrenuo pažnju na pojavu koja je u jeziku odavno primetna, a koja dovodi do toga da se sve manje obraća pažnja na kulturu izražavanja. Česta je upotreba slenga i kolokvijalnih izraza, neknjiževnog govora i tuđica.

- Kultura govora posustaje u odnosu na standardni jezik, normiranu gramatiku i pravopis. Nailazimo na stilske greške i veliki broj stranih reči, kazao je Vukosavljević, te dodao da je osnovna adeja akcije "Negujmo srpski jezik" da se skrene pažnja na jezičke nedoumice i da se pomogne građanima, najpre Beograda, a zatim i drugih gradova, da te nedoumice reše.

foto: Kurir/T.S.

Ministar je podsetio prisutne da je akcija u koju se sa elanom i radošću uključio veliki broj poznatih ličnosti, početa 2015. godine i da je od te godine uspela da se proširi ne samo po celoj teritoriji Srbije, već je dobila i internacionalni karakter, okupljajući Srbe u dijaspori i bodreći ih da neguju pravilan govor. Cilj ove akcije, istakao je ministar, jeste očuvanje i razvijanje srpskog jezika kao dela srpskog kulturnog nasleđa i negovanje jezičke kulture.

Takođe, kao jedan od prioritetnih ciljeva, akcija "Negujmo srpski jezik" postavila je jačanje statusa ćiriličkog pisma.

- Ćirilica je sve manje u upotrebi, upozorio je Vukosavljević te dodao da je zbog toga Ministarstvo podnelo Vladi inicijativu za usvajanje Predloga zakona o izmenama i dopunama Zakona o službenoj upotrebi jezika i pisama čiji je cilj bolje regulisanje statusa ćirilice.

Skrećući pažnju na izuzetan značaj jezika i ćiriličkog pisma, ministar je rekao:

- Narod definiše jezik, koji se prenosi nasleđem, dugo istorijsko trajanje i zajednička sećanja. Ćirilica je osobeno pismo srpskog naroda i srpske kulture, ona jeste osnovno identitetsko obeležje našeg naroda.

Obeležavanjem Voždovih dana čuva se sećanje na dan ubistva Karađorđa u Radovanjskom lugu. Taj događaj je, kako mnogi smatraju, u velikoj meri odredio sudbinu Srbije.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track