SZO SVRSTAO SRBIJU U VRH: Lekovi i vakcine su bezbedni za građane
Foto: Shutterstock

dokaz

SZO SVRSTAO SRBIJU U VRH: Lekovi i vakcine su bezbedni za građane

Društvo -

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) svrstala je Srbiju među 50 najboljih zemlja u svetu po bezbednosti lekova i vakcina! - Uspešno je okončan dugotrajan proces detaljne provere svih parametara, čak 285 indikatora u devet oblasti, kojima se potvrđuju kvalitet, efikasnost i bezbednost lekova u prometu u našoj zemlji. Srbija je tako postala prva zemlja u regionu koja je uspela da ostvari ovakvo postignuće, a globalno stala rame uz rame s najrazvijenijim državama sveta u pogledu regulative lekova i vakcina u odnosu na 195 članica Ujedinjenih nacija - kažu u Ministarstvu zdravlja i dodaju da je Srbija prvi put učestvovala u ovakvom ocenjivanju.

foto: Profimedia

Detaljna analiza

Navode da je tokom višegodišnjeg rada urađena detaljna analiza sistema i sprovedene su mnoge aktivnosti koje se odnose na strateške i razvojne planove, planiranje i pripremu reagovanja u kriznim i vanrednim situacijama, kao i brze reakcije u slučaju potrebe povlačenja leka iz prometa. Zatim, tu je proces procene dokumentacije i izdavanja dozvole za lek, praćenje i prijavljivanje neželjenih reakcija na lek i koordinacije svih aktivnosti na tom polju, dalje usklađivanje kliničkih ispitivanja lekova s najvišim svetskim standardima, kao i usavršavanje kontrole kvaliteta svih lekova za humanu upotrebu, uključujući i vakcine, prema strogo propisanim smernicama.

Pacijenti su sigurni

- Građani Srbije mogu da budu spokojni jer je time dodatno dokazano da dobro funkcioniše telo koje je dužno da obezbedi da se u zemlji primenjuju propisi kojima se reguliše oblast lekova i da su ti propisi u skladu sa važećim međunarodnim stručnim standardima i zahtevima EU. Primena tih standarda donosi građanima Srbije kontinuiranu i održivu dostupnost lekovima osiguranog i potvrđenog kvaliteta, efikasnosti i bezbednosti - navode u Ministarstvu zdravlja.

Kurir.rs/J. Pronić Foto: Shutterstock

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja