NOVI TREND MEĐU NAMA: Muškarci u Srbiji počeli da se udaju!
Foto: Profimedia

Ludilo

NOVI TREND MEĐU NAMA: Muškarci u Srbiji počeli da se udaju!

Društvo -

Sve je više muževa koji su na venčanju uzeli ženino prezime, otkrivaju matičari.

Dramatično raste broj muškaraca koji prilikom sklapanja braka uzimaju ženino prezime! Tako barem kaže statistika, koja je počela da broji "muževe s ženinim prezimenima" u poslednjih 18 godina. Ispostavilo se da se na taj korak odlučilo više od 2.350 muškaraca.

Nije retko

- Istina je da se povećao broj muškaraca koji uzimaju ženino prezime, a taj broj je počeo rapidno da raste 2004. godine. Ja sam se u svojoj karijeri susretala sa ovim i to nije tako retko kao što ljudi misle. Još je češće da muževi dodaju na svoje prezime i suprugino. Moguće je i da zamene prezimena, tj. uzmu prezime jedno od drugog. I toga je bilo u praksi - objašnjava za Kurir Tanja Tošić, matičar matičnog područja Stari grad.

Prema objavljenim podacima, 2004. je 76 muškaraca uzelo prezime svoje voljene, a deset godina kasnije njih 114, dok se prošle godine 136 muškaraca odlučilo na ovaj korak.

Komentarišući to, Tošićeva kaže da uzroci takvog ponašanja muškaraca mogu da budu različiti.

foto: profimedia

- Neki na taj način dokazuju svoju ljubav, neki su imali loš odnos sa svojom primarnom porodicom, pa iz tog razloga menjaju prezime, a neki, nažalost, pokušavaju da na taj način promene identitet i izbegnu određene zakonske obaveze - objašnjava ona.

Stručnjaci nisu sigurni zašto se broj takvih muškaraca povećao, ali se pretpostavlja da je na to bitno uticala činjenica da se koncept braka dosta promenio, da smo se udaljili od patrijarhalnih modela i da su oba partnera u tom odnosu sada ravnopravnija.

Različiti motivi

Psiholog Aleksandra Janković objašnjava za Kurir da je potpuno normalno da muškarac uzme ženino prezime.

- Ali ima različitih motiva zašto oni to čine. Ima onih koji su na prekretnici života. Neki sa novim prezimenom, novim identitetom započinju novo poglavlje života ako imaju velikih problema sa svojom porodicom. Postoji i mogućnost da muškarci prikrivaju svoj identitet ako su ranije imali problema sa zakonom. Naravno, mnogi to rade kao izraz ljubavi, imaju tu potrebu, i to je potpuno normalno. Važno je da je brak zajednica i da partneri budu zaista srećni i ravnopravni zajedno, prezime tu nije toliko bitno - navela je ona.

Kurir.rs/ Nevena Tomašević

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track