Najnovije vesti

SKANDAL NA KRFU: Od Plave grobnice na Vidu vlasnik luksuznog hotela napravio kupalište! ZGROŽENI GRCI ODMAH REAGOVALI
Foto: Printscreen Youtube/ Nemanja Mišić

postavili ležaljke i suncobrane

SKANDAL NA KRFU: Od Plave grobnice na Vidu vlasnik luksuznog hotela napravio kupalište! ZGROŽENI GRCI ODMAH REAGOVALI

Društvo

Ležaljke i suncobrani na plaži u glavnoj luci ostrva Vido, odakle počinje prilaz Spomen-kosturnici srpskim vojnicima iz Prvog svetskog rata - uklonjeni su u ponedeljak.

To je učinjeno dva dana posle sastanka koji su predstavnici Udruženja građana za zaštitu Vida iz grada Krfa imali sa gradonačelnikom Kostasom Nikoluzosom. Tako je, bar zasad, rešena velika neprijatnost koja je uznemirila javnost Srbije, ali i žitelje Krfa.

Menadžment luksuznog hotela u Dasiji, inače novi vlasnici restorana koji na Vidu odavno radi, još na početku sezone postavio je ležaljke i suncobrane levo od skretanja prema Spomen-kosturnici. Tako su se tik ispod spomenika u luci koji je Grad Kruševac podigao srpskim stradalnicima i pored kojeg se vijore srpska i grčka zastava, turisti kupali i sunčali gotovo dva meseca.

- Sve što postoji na ostrvu Vido pripada opštini Krf. Ove godine, na licitaciji, vlasnici hotela su zakupili restoran na više godina. Zakup, međutim, važi samo pod uslovom da ne prekrše nijednu od ugovornih stavki među kojima su i one da ne smeju da organizuju žurke, niti druge proslave - kaže Željko Popović iz nedavno osnovanog Udruženja za zaštitu Vida.

Iako tom mestu nije dolikovalo, nekoliko ležaljki je na istoj plaži bilo i prethodnih godina, ali "alarm" se upalio kada je novi gazda počeo da proširuje kapacitete. Na vrata gradonačelnika minulog petka pokucala je delegacija Udruženja u kojoj su bili Janis Kurkulos, bivši gradonačelnik Krfa, Jorgos Raidestinos, nekadašnji zamenik gradonačelnika, dr Tatjana Spingu, predsednik Društva grčko-srpskog prijateljstva, Pavlos Metalinos, član Privredne komore..

- S obzirom na to da su vlasnici hotela preuredili i značajno povećali kvadraturu restorana, da su postavili mnogo više ležaljki i ogromne suncobrane, jasno je da žele da se šire. Doznali smo i da u restoran na Vidu više ne mogu da uđu ni Grci koji su tamo često odlazili na ručak, jer je restoran navodno zakupljen. Nama se to sve nije dopalo, pa smo se obratili gradonačelniku. Želimo da očuvamo dostojanstvo ostrva i smatramo da Vido ne sme biti kupalište - rekao je Popović.

Zabrinjavalo ih je, i što brodić, inače na redovnoj liniji Krf - Vido, nije plovio sve do početka jula, a ni dečji kamp na suprotnom delu ostrva ne radi već dve godine.

- Naše strahove i strepnju, srećom, razumeo je gradonačelnik, pa su ležaljke uklonjene. O svemu smo obavestili i Aleksandrosa Avlonitisa, poslanika u parlamentu Grčke. On nam je obećao pomoć jer je veliki prijatelj Srba, a uskoro će postati i član našeg Udruženja. Ne mislimo da je trenutnim uklanjanjem ležaljki problem rešen i zato ćemo s pažnjom nastaviti da pratimo šta će se dalje događati kako bismo Plavu grobnicu i uspomenu na srpske vojnike preminule na Vidu dostojanstveno zaštitili - govori Popović.

TABLE NA VIŠE JEZIKA

Sa gradonačelnikom Nikoluzosom dogovorili smo se da uskoro postavimo table na svim mestima na Vidu gde brodovi mogu da pristanu. Na njima će biti na više jezika ispisano šta se na ostrvu dešavalo tokom Prvog svetskog rata. Na Krf i Vido dolaze turisti iz celog sveta i mnogo je onih koji ne znaju šta je Plava grobnica. Naše je da ih sa tim upoznamo - kaže Željko Popović.

NOVA RASVETA

Već u nedelju nas oko 500 Grka i Srba otići ćemo na celodnevni radni izlet na Vido. Obavićemo pripreme za postavljanje četiri velika reflektora koja će osvetljavati Spomen-kosturnicu, kao i 40 manjih za osvetljenje prilaza do nje. Rasporedićemo i protivpožarne aparate koje smo obezbedili - najavljuje Popović.

(Kurir.rs/Novosti)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...