TURIZAM U SRBIJI CVETA, U HOTELIMA REKORDNA POPUNJENOST: Broj turista raste, a Beograd, Novi Sad, Zlatibor, Kopaonik i Vrnjačka Banja zarađuju čak 70 odsto ukupnog prihoda
Foto: Profimedia

ZLATNA LETNJE SEZONA

TURIZAM U SRBIJI CVETA, U HOTELIMA REKORDNA POPUNJENOST: Broj turista raste, a Beograd, Novi Sad, Zlatibor, Kopaonik i Vrnjačka Banja zarađuju čak 70 odsto ukupnog prihoda

Društvo -

Broj turista u Srbiji i dalje raste, u prvoj polovini godine za pet odsto.

Zlatnoj turističkoj petorki – Beogradu, Novom Sadu, Zlatiboru, Kopaoniku i Vrnjačkoj Banji – gde se ostvaruje skoro 70 odsto turističkog prihoda, priključila se i Sokobanja. Najviše stranih turista dolazi nam iz Bosne i Hercegovine i Crne Gore.

- Kinezi su treći po broju ostvarenih noćenja u Srbiji sa porastom od 53 odsto. Slede Rumuni, Hrvati, Rusi i Nemci i jako nas raduje što oni beleže dvocifren rast tako da očekujemo da i ostatak godine bude turistički uspešan, navodi Marija Labović, direktorka Turističke organizacije Srbije.

U jeku smo letnje sezone pa je u hotelima rekordna popunjenost od preko 90 odsto.

Ono što je zabrinjavajuće je da naši hotelski i turistički radnici odlaze u druge zemlje da zarađuju novac, pa kod nas rade strani državljani.

- Srbija više nije ona zemlja koja je bila pre par godina, sada posla ima dosta, fale ljudi, dolaze nam radnici čak iz Kazahstana i Turkmenistana, Albanci sa Kosova. Promet se ubrzao i moramo ozbiljno o tome da razmišljamo ne za sledeću godinu, već za zimsku sezonu, ističe Tomislav Momirović iz Udruženja hotelijera i ugostitelja Srbije "Hores".

foto: Shutterstock

Posle više godina, broj domaćih turista koji odlaze na letovanje u Grčku se smanjio.

- Prodaja je smanjena zato što se nakon par godina stagnacije otvorilo tržište Egipta i Turske pa su ljudi masovno tamo krenuli i samim tim je Grčka pala za nekih sedam do deset odsto, kaže Braslav Vlago iz agencije "Sabra travel".

- U Egiptu ove godine letuje šest hiljada turista iz Srbije više nego što je to bio slučaj prošle godine. I ono što je interesantno a nije se dešavalo do sada je da je septembar hit na svim destinacijama pa i u Grčkoj, gde je bilo tokom leta manjeg pada. Turisti su, čini se, prepoznali septembar kao najlepši mesec na moru, navodi Andrej Todorović iz agencije "Kontiki".

Festivali su i ove godine srpski turistički adut. "Egzit" je obeležila rekordna poseta, a pred nama su podjednako atraktivni festivali – "Nišvil", "Guča" i "Bir fest".

(Kurir.rs/RTS/Jasmina Rakočević)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja