Najnovije vesti

SKANDAL BEZ PRESEDANA U SRPSKOJ SVETINJI: Na temeljima pravoslavne crkve Sveti Nikola na Kosovu služena katolička misa bez znanja SPC?!
Foto: Eparhija Raško-prizrenska

otimačina i zloupotrebA srpske duhovne i kulturne baštine

SKANDAL BEZ PRESEDANA U SRPSKOJ SVETINJI: Na temeljima pravoslavne crkve Sveti Nikola na Kosovu služena katolička misa bez znanja SPC?!

Društvo

Posle katoličke mise, dan kasnije na tom mestu pravoslavni sveštenik svetio je vodicu

NOVO BRDO - U pravoslavnoj crkvi Svetog Nikole na Novom Brdu služena je katolička misa. Eparhija raško-prizrenska izrazila je protest.

Eparhija navodi da je ovo čin zloupotrebe duhovne i kulturne baštine SPC.

foto: Eparhija Raško-prizrenska

Na sajtu Eparhije raško-prizrenske objavljeno je da su rimokatolički biskup kosovski Dod Đerdi i barski nadbiskup Zef Gaši sa svojim sveštenstvom i grupom vernika služili prekjuče misu na ostacima pravoslavnog sabornog hrama Svetog Nikole u podnožju novobrdske tvrđave.

Misi je prisustvovao i Ismet Hajrulahu, direktor prištinskog zavoda za zaštitu spomenika kulture, a vest je prenelo glasilo rimokatoličke biskupije iz Prištine.

foto: Eparhija Raško-prizrenska

Eparhija raško-prizrenska navela je u saopštenju da je duboko razočarana ovim očiglednim "činom zloupotrebe duhovne i kulturne baštine SPC" i to na lokalitetu koji su osnovali i gradili srednjovekovni srpski vladari, što je, kako se navodi, zabeleženo u brojnoj stručnoj i istorijskoj literaturi, kako domaćoj tako i stranoj.

Kako se ocenjuje u saopštenju, "služenjem mise na temeljima pravoslavnog hrama rimokatolička Biskupija kosovska ozbiljno narušava do sada prilično korektne međuverske odnose na Kosovu i Metohiji i politizuje baštinu SPC koja je Ahtisarijevim planom upravo na predlog naše Crkve uključena u specijalnu zaštićenu zonu uz saglasnost predstavnika kosovskih Albanaca".

Eparhija navodi i da će od nadležnih međunarodnih i lokalnih institucija tražiti zaštitu lokacije hrama Svetog Nikole od daljih zloupotreba, među kojima je i nedavno podizanje stubova koje je urađeno bez stručne ekspertize i bez saglasnosti SPC.

foto: Eparhija Raško-prizrenska

Eparhija podseća i da je već ranije izrazila ozbiljnu zabrinutost i protestovala kod nadležnih organa zbog neovlašćenih radova prištinskog ministarstva kulture na ovom srednjovekovnom pravoslavnom lokalitetu koji se nalazi u okviru specijalne zaštićene zone Novo Brdo i gde su svi radovi zabranjeni bez saglasnosti SPC.

Posle katoličke mise, juče je na tom mestu pravoslavni sveštenik svetio vodicu.

(Kurir.rs/Tanjug)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...