CRKVA SVETOG MARKA DOBIJA NOVI MOZAIK: Pričešće svetih apostola ima 5.500 kamenčića (FOTO)
Foto: Tanjug/Rade Prelić

predivno

CRKVA SVETOG MARKA DOBIJA NOVI MOZAIK: Pričešće svetih apostola ima 5.500 kamenčića (FOTO)

Društvo -

U Crkvi Svetog Marka u Beogradu, koja ni danas nije završena iako je pod krov stavljena pre više od 80 godina, u ponedeljak će početi podizanje i postavljanje mozaika "Pričešće svetih apostola" koji će, zajedno s već postavljenom kompozicijom Bogorodice Širšaje i anđela, krasiti oltarsku apsidu.

Mozaik "Pričešće svetih apostola", čiji se svaki kvadratni metar sastoji od 5.500 kamenčnića, rad je profesora Đura Radlovića, a do kraja godine bi mogao da bude prenet na zid, kazao je starešina crkve Trajan Kojić.

foto: Tanjug/Rade Prelić

Plan je da cela oltarska apsida crkve, svih 300 kvadrata, bude u mozaiku koji je, kako je podsetio otac Trajan, najlepša i najtrajnija tehnika.

Starešina crkve kaže da Bogorodica Širšaja, u bojama zlata, vizantijsko plavog i rustično crvenog, postavljena u oltarskoj apsidi na 20 metara iznad zemlje, ima 130 kvadrata, od kojih 50 čine anđeli.

- Nema veće kompozicije na svetu, a mnogi poznavaoci dodaju da nema ni lepše, kaže starešina tog tašmajdanskog hrama i podseća da će apsida biti kompletna kada bude urađena i kompozicija "Liturgičari".

foto: Tanjug/Rade Prelić

Prema njegovim rečima, u crkvi postoje još dva mozaika - "Nedremanoje oko" i "Krunisanje cara Dušana".

- Prvi predstavlja Hrista koji nikada ne spava i nalazi se iznad groba patrijarha Germana, dok je drugi iznad sarkofaga s posmrtnim ostacima cara Dušana, rekao je otac Trajan.

Kada sve bude završeno, celokupni mozaik - na 500 kvadrata, imaće 1,5 miliona ugrađenih kockica, rekao je otac Trajan i najavio da će uskoro početi i oslikavanje crkve.

- Biće to najveći rad u mozaiku u Srbiji ako se ne računaju Oplenac i Hram Svetog Save, dodao je starešina crkve i najavio da uskoro počinje i oslikavanje preostalih zidova.

foto: Tanjug/Rade Prelić

- Oslikavanje će se raditi posebnom aseko tehnikom na suvom malteru, koja podrazumeva da se prvo oslika platno, a onda specijalnim tehnikama lepi za suvi malter, rekao je on.

Izgradnja Crkve Svetog Marka po ugledu na kosovsku Gračanicu počela je 1931. godine, 1938. je stavljena pod krov, ali kako je crkvi sve oduzeto 1941, ostala je skoro do današnjeg dana nezavršena, rekao je otac Trajan i podsetio da je to bila najveća crkva na Balkanu koja se gradila paralelno sa Hramom Svetog Save.

Posleđnih desetak godina, kako kaže, urađeno je dosta, obnovljen je krov, skinut je stari malter, urađeno je osvetljenje i ozvučenje, ikonostas...

- Crkva se ukrašava, iz dana u dan postaje sve lepša, skoro 80 godina ništa nije rađeno. Ovih dana završavamo ono što naši preci nisu uspeli, iako su želeli, rekao je otac Trajan.

foto: Tanjug/Rade Prelić

Starešina crkve ne krije zadovoljstvo ni zbog interesovanja građana Srbije i regiona, ali i celog sveta, za crkvu koja i jeste jedna od njavažnijih znamenitosti grada Beograda.

- Crkva je bila mračna i neosvetljena, prilike su bile takve da nam niko nije dolazio. Danas je prepuna od jutra do sutra, ljudi dolaze sa svih strana sveta, naročito Japanaci i Kinezi, tu su i brojne ekskurzije, poklonička putovanja, decu dovode veroučitelji, mnogi od njih žele da ugrade jedan kamenčić u mozaik i sve je to divno gledati, rekao je otac Trajan.

Crkvu krasi i, kako je dodao, 115 stasidija poput onih koje se nalaze u Hilandaru, a koje će olakšati starijim boravak u crkvi.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja