PUNE GINEKOLOŠKE ORDINACIJE: Vaginoze napale svaku drugu ženu
Foto: Profimedia

Leto

PUNE GINEKOLOŠKE ORDINACIJE: Vaginoze napale svaku drugu ženu

Društvo -

Opasno - Simptomi infekcije su bol, peckanje, svrab, a ako se ne leči, može da dovede do steriliteta ili prevremenog porođaja kod trudnica

Peckanje, bol, svrab i sekret neprijatnog mirisa znakovi su da je došlo do bakterijske vaginoze ili upale vagine. Upravo je to razlog zbog čega su ovih dana pune ginekološke ordinacije, čak toliko da se taj problem registruje kod svake druge pacijentkinje. Nije ni čudo, kada toj infekciji pogoduju letnje vreme, loša ili preterana higijena, odmori, kupanje i - seks bez zaštite.

Odmah kod lekara

Na pojavu prvih simptoma mora da se ode kod ginekologa, upozoravaju stručnjaci, a taj poziv posebno je upućen trudnicama, jer nelečene vaginoze mogu da dovedu do pucanja vodenjaka i prevremenog porođaja, a kod ostalih žena do težih infekcija i razvitka steriliteta.

To za Kurir potvrđuje dr Aleksandra Pikula, jedna od najboljih ginekologa-akušera u Srbiji i načelnica Naučnog odeljenja GAK "Narodni front". - Letnji period i specifični faktori uslovljeni klimatskim karakteristikama, socijalno-geografskim migracijama, odnosno odlaskom na odmore, ali i higijenskim prilikama predstavljaju odličnu podlogu za veoma rasprostranjenu pojavu takozvanih vaginalnih disbioza, a najznačajnija od njih je bakterijska vaginoza - objašnjava ona i dodaje da se ta infekcija karakteriše izmenom takozvane vaginalne flore.

foto: Shutterstock

Prema njenim rečima, u vagini u normalnim uslovima žive takozvane saprofitne ili normalne bakterijske flore, a do infekcije može da dovede početak dominiranja takozvanih anaerobnih mikroorganizama, kojih je oko 20 odsto u uobičajenom sastavu različitih bakterija vagine. - U letnjem periodu oni češće uslovljavaju promenu kiselosti sredine i dovode do pojave beličaste, mlečne sekrecije, neprijatnog mirisa, koji podseća na ribu. Simptomi su vrlo prepoznatljivi, a javljaju se kod skoro 45 odsto ženske populacije u reproduktivnom periodu, ali i menopauzi i trudnoći. Najčešći uzročnik je takozvani atofobijum vagine, u oko 78 odsto slučajeva, a za njim gardnerela vaginalis, ali i još neki drugi mikroorganizmi - objašnjava dr Pikula.

Drugo mesto u Srbiji

Vaginoze su izuzetno česta pojava na našim prostorima, kaže sagovornica Kurira, na drugom mestu su po učestalosti, i to odmah posle infekcije gljivicom kandida. - Dijagnostika se radi na osnovu kliničke simptomatologije, ali i mikrobiološke analize, a u poslednje vreme i određenih genotipizacija bakterija. U terapeutske svrhe koristi se čitava paleta sredstava, ali i antibiotika - naglašava ona.

BROJKE

45 odsto žena ima vaginoze

78 odsto slučajeva ima istog uzročnika infekcije

FAKTORI RIZIKA ZA POJAVU INFEKCIJE

- slab imunitet - loša higijena - preterana higijena - korišćenje jakih sapuna - prečesto pranje - korišćenje parfimisanih uložaka - nezaštićeni seksualni odnosi

Kurir.rs/ Radmila Briza Foto: Profimedia, Shutterstock

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track