POTRESNA ISPOVEST STEFANA IZ KRAGUJEVCA KOGA SU PRE 6 GODINA IZ ČISTA MIRA BRUTALNO PRETUKLI HULIGANI NA ULICI: Probudio sam se kao invalid, majku i oca nisam prepoznao, željan sam života (FOTO)
Foto: Privatna Arhiva

borba

POTRESNA ISPOVEST STEFANA IZ KRAGUJEVCA KOGA SU PRE 6 GODINA IZ ČISTA MIRA BRUTALNO PRETUKLI HULIGANI NA ULICI: Probudio sam se kao invalid, majku i oca nisam prepoznao, željan sam života (FOTO)

Društvo -

"Nije moje da opraštam niti sudim. Sećam se tog dana dana kada sam napadnut bejzbol palicom, mučki, s leđa.. 120 dana sam bio mrtav praktično. Probudio sam se kao invalid. Nepokretan, majku i oca nisam prepoznao. Vremenom su počele da se vraćaju funkcije i borba, borba...", ovako svoju prvu ispovest počinje Stefan Jovanović (25), mladić koji je u Kragujevcu pre šest godina brutalno pretučen iz čista mira.

Sve se dogodilo 28. marta 2013. godine, kada je ovaj mladić, tada maturant, otišao u Politehničku školu, gde ga je Darko Radivojević, uz pomoć saučesnika Nikole Šita, krvnički napao u kafiću nedaleko od ove obrazovne ustanove.

Stefan pre brutalnog napada
Stefan pre brutalnog napadafoto: Privatna Arhiva

Od tada je usledila sizifovska borba da prohoda, progleda. Čudom je i umećem ovdašnjeg neurohirurga Radeta Nikolića ostao je živ.

"Željan sam života. Da progledam da prohodam. A i posle ovoliko vremena počneš da praštaš. Ali ne mogu zbog porodice. Sestra je morala da se odseli u Novi Sad kod babe jer su roditelji plaćali moje lečenje. Mi više nemamo život. Svaki dinar koji zarade ide na moje lečenje. Oporavak, terapije. Pokušam da to zaboravim i idem napred, da mi se vrati funkcija očiju i da oporavim levu ruku. Počeo sam da osećam prste", priča Stefan pun želje za životom,

Kako dodaje ima želju da se kao nekad kada je pre kukavičkog napada bio momčina i sportista, provoza svojim motorom u naselju Beloševac, gde mu je porodična kuća. Gleda stare fotogradije i momka koji je tog dana zdrav otišao u kafić da se vidi sa drugovima.

Stefan je sada kod kuće, ima spazam u celoj levoj strani tela. Leva ruka mu je van funkcije, hoda teško, govori otežano. Ne vidi i bez pomoći ne može nigde.

Bio je šest puta kod čuvenog doktora Ernsta Muldaševa u gradu Ufa, blizu granice sa Kazahstanom, u nadi da će mu on povratiti vid. Svaki odlazak košta skoro pet hiljada evra, a Stefan dodaje da su prodali sve što imaju.

"Sve ovo predugo traje. Ali se nadam. Maštam da ću opet sam, na nogama izaći u grad. Nekad je u životu potrebno tako malo, a opet sa druge strane dug je to put. Pričam često sa majkom, ona je sve ostavila i posvetila se mom oporavku. Otac juri, zarađuje za lečenje. Život im se sveo da mene vode po lekarima. Ali opet porodica je verovala da ću prvo ostati živ i probudti se iz kome i kada su me svi otpisali oni su verovali i da nije njih ne bi došli ni dovde. Nada nas je držala i ljubav i mislim da će se i naći te pare, da ću uspeti da se oporavim, mada sam se pomirio sa tim da nikada neće biti isto", priča nam Stefan, sa nedokučivom snagom i voljom za životom.

Kaže nam polustidljivo da bi i voleo da nađe devojku i da u tom nekom drugom životu kada ozdravi krene sve ispočetka.

"Ne dao Bog da neko ovo preživi. Šest godina pakla, bolova, borbe... Rodi se nada, nestane para, krene oporavak, pa se opet izgube funkcije. Zato kažem ne dao Bog nikome", priča nam Stefan.

Njegovi napadači su u zatvoru, Darko Radivojević je zbog pokušaja ubistva osuđen na 12 godina zatvora, a njegov saučesnik Šito dobio je četiri godine. Šito je odležao tu kaznu, ali je zbog sličnog dela ponovo u zatvoru. Radivojević je pre napada na Jovanovića već bio osuđen na četiri meseca zatvora jer je drugog učenika, kao i školskog policajca, napao sekirom.

foto: Printscreen/budi human

APEL ZA POMOĆ

Pozivamo sve koji su u mogućnosti da pomognu da pošalju SMS upiši 244 na 3030. Cena poruke je 200 dinara.

Za inostranstvo: upiši: human244 i poslati SMS na 455. Cena poruke je 20 chf

Uplate na račune:

Žiro-račun na koji se mogu uplatiti sredstva na ime Nebojša Jovanović je 205900101873087066 i otvoren je u Komercijalnoj banci.

Ili devizni na Fondaciju “Budi human”

Devizni EUR: 00-540-0001932.4

IBAN:RS35160005400001932434

SWIFT/BIC: DBDBRSBG

(Kurir.rs/D.Ilić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja