"PRODAJEM NOVU NEUPOTREBLJAVANU GROBNICU ZA DVOJE NA GROBLJU": Haos u oglasima, cene grobnog mesta do nekoliko hiljada evra! SEKEND HEND GROBNA MESTA!
Foto: Marina Lopičić/Ilustracija

Oglas

"PRODAJEM NOVU NEUPOTREBLJAVANU GROBNICU ZA DVOJE NA GROBLJU": Haos u oglasima, cene grobnog mesta do nekoliko hiljada evra! SEKEND HEND GROBNA MESTA!

Društvo -

Cveta biznis - Cene na crno su duplo više, i do nekoliko hiljada evra, jer se prodaju uglavnom mesta koja se nalaze u starom delu groblja

"Prodajem novu neupotrebljavanu grobnicu za dvoje na groblju." Ovako glasi oglas jednog pojedinca koji prodaje svoje grobne parcele, a ovakve vrste oglasa sve su češće, kako na oglasnim tablama, tako i na društvenim mrežama, a cene grobnog mesta i grobnica kreću se i do nekoliko hiljada evra.

Ovaj biznis prodaje na crno cveta u gotovo celoj Srbiji, recimo u Leskovcu se na crno cene parcela kreću i do 1.000 evra, jer se uglavnom prodaju one koje se nalaze u starom delu groblja i bliže glavnom putu. Cene su slične u ostatku zemlje, ali je cena grobnice i grobnog mesta u sivoj zoni najpaprenija u prestonici.

Tražena roba... Grobna mesta
Tražena roba... Grobna mestafoto: T.Ilić

Na internet portalima koji se bave trgovinom nekretninama nalazi se i ponuda brojnih grobnih mesta, a cena ide i do 30.000 evra, koliko košta elitna parcela na Novom groblju u Beogradu. U svim javnim preduzećima koja gazduju grobnim parcelama tvrde da sprovode rigoroznu kontrolu da bi se sprečila prodaja grobnih mesta i bilo koja vrsta nezakonitog ustupanja. U leskovačkom javnom preduzeću "Komunalac" pokušavaju da iskorene prodaju na crno tako što su pre dve godine zabranili da se grobne parcele prenose licima koja nisu u srodstvu s vlasnikom parcele. - Mi prodaju na crno ne možemo nikako da iskorenimo jer vlasništvo prebacujemo na osnovu rešenja koje izdaje notar, odnosno javni beležnik, ali ova klauzula stoji u ugovoru, tako da se i sami prodavci parcela ili kupci, kada vide da ne može drugačije, slabije odlučuju na takav korak - rekao je za portal Jugmedija direktor "Komunalca" Vladimir Sinadinović i naglasio da u Leskovcu ima dovoljno slobodnih parcela za naredne dve godine, kao i da se ni u perspektivi ne otvara problem da može doći do nedostatka mesta, kao što je to bilo 2005. godine, kada su ostale samo dve slobodne grobne parcele.

Da ovaj nezakonit biznis cveta u celoj Srbiji, ne samo na jugu, za Kurir potvrđuje Vlado Čučković iz Centra za groblja, koji ističe da je takva prodaja zakonom zabranjena, kao i da grobnice i grobna mesta nisu u vlasništvu pojedinaca, već su oni zakupci. - Postoji način na koji se to može rešiti, prvo snimanjem groblja i izradom precizne evidencije, da se tačno zna ko je zakupac grobnog mesta, ko je naslednik i da se na taj način spreči nelegalna prodaja - navodi Čučković. Prema njegovim rečima, cene grobnica i grobnih mesta zavise od lokacije i od groblja, a na crno se kreću od 500 do 20.000 evra. On pojašnjava da se legalnim putem plaća zakup na period od 10 godina, a da iznosi od 100 do 300 evra, dok se na godišnjem nivou plaća zakup i održavanje koje iznosi oko 10 evra.

Nedostatak grobnih mesta

POTREBNO KUPITI ZEMLJU

Vlado Čučković iz Centra za groblja kaže da je činjenica da nedostaje grobnih mesta zbog nemogućnosti da javna komunalna preduzeća kupe zemljište kako bi se proširila, jer postoji određena procedura. - Problem je što javna komunalna preduzeća nemaju mogućnosti da kupe zemlju, zemlja je dosta skupa, ali tu bi lokalne samouprave trebalo da pomognu javnim preduzećima da kupe zemljište. To je procedura koja može trajati godinu-dve, ali bi trebalo što pre krenuti s tim - navodi on.

Kurir.rs/ Mina Branković Foto: Marina Lopičić/Ilustracija, T.Ilić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track