Najnovije vesti

TRAGIČNA SMRT MLADE MAJKE IZ PANČEVA! PARADOKS: Lekar oslobođen, bolnica plaća 4 miliona dinara!
Foto: Privatna Arhiva

Epilog

TRAGIČNA SMRT MLADE MAJKE IZ PANČEVA! PARADOKS: Lekar oslobođen, bolnica plaća 4 miliona dinara!

Društvo

Ko je ovde lud Opšta bolnica u Pančevu moraće da plati odštetu od četiri miliona dinara porodici svoje preminule pacijentkinje Marijane Jojkić (30) zbog nesavesnog lečenja, dok je lekar kome se sudilo za istu stvar oslobođen krivice

Opšta bolnica u Pančevu moraće da plati odštetu od četiri miliona dinara porodici svoje pacijentkinje Marijane Jojkić (30), koja je zbog nesavesnog lečenja u toj ustanovi preminula u martu 2006. od zapaljenja trbušne maramice izazvanog pucanjem slepog creva, dok je lekar Aleksandar Ivica, kome se sudilo za istu stvar, oslobođen krivice.

foto: Privatna Arhiva

Milionska odšteta

Milionska odšteta dodeljena je porodici nakon parničnog postupka koji je nedavno okončao Apelacioni sud, utvrdivši da je bolnica odgovorna za niz propusta u zbrinjavanju i višednevnom pogrešnom lečenju nesrećne Marijane, što je na kraju rezultiralo njenom smrću.

Bolnica je dužna da isplati roditeljima, suprugu i dvojici sinova Marijane Jojkić po 800.000 dinara, navedeno je u presudi Apelacionog suda, u koju je Kurir imao uvid.

Ono što je, međutim, paradoksalno jeste to što je isti Apelacioni sud prethodno oslobodio krivične odgovornosti hirurga dr Aleksandra Ivicu, optuženog za nesavesno lečenje nesrećne žene, i to zbog nedostatka dokaza!

- Kako je moguće da se u istom slučaju lekar oslobodi krivice, a osudi bolnica, nikome od nas i dalje nije jasno. Očigledno da su u pitanju nejednaki aršini. I krivično i parnično sudsko veće raspolagalo je istim dokazima, odnosno nalazima i mišljenjima veštaka koji su nedvosmisleno više puta pred sudom izjavili da je hirurg koji je primio našu Marijanu u bolnicu morao da prepozna i utvrdi analizama da joj je puklo slepo crevo. Da je odmah lečena kako treba, ne bi posle šest dana umrla od sepse u najgorim mukama, i to u Urgentnom centru u Beogradu, gde joj je prava dijagnoza prekasno konstatovana - ispričali su za Kurir članovi Marijanine porodice.

Njihove tvrdnje u obrazloženju svoje presude naveo je i Apelacioni sud, koji je bolnicu takođe obavezao da porodici nesrećne žene, pored odštete, isplati i troškove postupka od preko 1,7 miliona dinara.

foto: Nebojša Mandić

Tragična sudbina

O tragičnoj sudbini Marijane Jojkić, majci dvoje maloletne dece, od kojih je jedno u trenutku njene smrti imalo tri godine, a drugo tri meseca, Kurir je već pisao. Nesrećna žena je primljena u bolnicu u martu 2006. godine. Lekari, među kojima je bio i kasnije oslobođeni dr Ivica, nekoliko dana su je pogrešno lečili, postavljajući pogrešne dijagnoze. Kada joj se stanje naglo pogoršalo, prebačena je u beogradski Urgentni centar sa dijagnozom embolije pluća. Tamošnji lekari su, međutim, ubrzo otkrili pravi uzrok bolesti, ali je za Marijanu već bilo kasno. Do zaključenja ovog broja Kurira nismo uspeli da dobijemo komentar iz pančevačke bolnice.

Presuda Lekar prvo bio osuđen 

Suđenje dr Ivici su pratile brojne kontroverze. Prema dosad objavljenim informacijama, nakon što ga je Osnovni sud u Pančevu proglasio krivim i osudio na kaznu kućnog zatvora, pismeni otpravak presude je misteriozno zagubljen u pisarnici tužilaštva, zbog čega je postupajućem zameniku tužioca istekao rok za podnošenje žalbe. Nakon postupka pred Apelacionim sudom dr Ivica je oslobođen zbog nedostatka dokaza.

Žalba Sinovi bili maloletni

U žalbi koju su ranije podneli na presudu za milionsku odštetu, zastupnici tužene bolnice su se, između ostalog, pozivali i na činjenicu da je šteta za Marijaninu smrt bila utoliko manja što njeni maloletni sinovi zbog svog uzrasta nisu u pravoj meri bili svesni gubitka majke. Apelacioni sud je, međutim, odbacio ove navode kao neosnovane, tvrdeći da su deca trajno i nenadoknadivo lišena majčinske ljubavi i da nijedna odšteta ni približno ne bi mogla da im to nadoknadi.

Kurir.rs/ Ivan Milićević Foto: Privatna Arhiva, Nebojša Mandić

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...