Najnovije vesti

SEĆATE SE HRVATA KOJI JE ODBIO DA SLAVI OLUJU: Nije oduvek mislio tako! Mario je napisao čuvenu Džuli koju je Danijel pevao na Evroviziji, a na početku rata pevao je ovo!
Foto: Printscreen YT

neki ga se sećaju i od malo ranije...

SEĆATE SE HRVATA KOJI JE ODBIO DA SLAVI OLUJU: Nije oduvek mislio tako! Mario je napisao čuvenu Džuli koju je Danijel pevao na Evroviziji, a na početku rata pevao je ovo!

Društvo

Mihaljević je otvoreno podržavao proustašku hrvatsku stranku prava "jastreba" Dobroslava Parage, a svojevremeno je recitovao i sledeće: "Rade, gade, ti i tvoje srpske psine - marš preko Drine!"

Pre nekoliko dana u jeku obeležavanja sećanja na srpske žrtve hrvatske akcije "Oluja", svi mediji u regionu su izvestili o pesmi Hrvata koji je odbio da slavi godišnjicu onoga što u njegovoj zemlji zovu "Dan pobede i domovinske zahvalnosti".

Mario Mihaljević, poznati hrvatski tekstopisac, kompozitor, radio voditelj i novinar, objavio je pesmu pod nazivom "Oprostite, meni se danas ne slavi".

Stihovi koji su mnogima naterali suze na oči govore o "ubijenim, raseljenim i proteranim ljudima" i "neosuđenim zlikovcima", zbog kojih "Oluja" nije povod za proslavu, već za "ljutnju i gromoglasnu ćutnju".

Mihaljević je sličnu prašinu podigao i pre dve godine kada je napisao pismo u stihu "Obraćam se vama, g***ari" upućeno srpskim i hrvatskim vladajućim političarima, a društvene mreže je uzburkala i njegova pesma u kojoj poručuje da je Jugosloven i da mu "nedostaje Tito".

foto: Printscreen Twitter

Dok Mihaljevića ovih dana slave protivnici vojne akcije "Oluja" sa obe strane Drine, postoje i oni koji se sećaju njegovih "ranih radova" kada je imao potpuno drugačije stavove od onih koje danas propagira.

Na FejSbuku se oglasio izvesni Nemanja Stanković koji, kako kaže, želeo da otkrije istinu o "aktivnostima tog gospodina kasnih osamdesetih i ranih devedesetih". Nemanja je trebalo da stanuje kod Maljkovića tokom studija u Zagrebu, ali je početak rata poremetio njegove planove. Sledeći put kada je video svog nesuđenog stanodavca, on je bio na televiziji i u maskirnoj uniformi.

- Počnu pi*darije, raspada se država, raspada nam se svet, pratimo na te-veu, kad eto ti ga neki čika u maskirnoj uniformi, na promociji proustaške Hrvatske stranke prava Dobrosava Parage, kako zaurlava "Rade, gade, ti i tvoje srpske psine, svi marš preko Drine!". Ispod piše "Mario Mihaljević, pesnik". Da, to je taj tip na čiju se pesmu danas sečete - piše u Fejsbuk statusu.

Ko je Mario Mihaljević

Od početka sedamdesetih godina radio je kao kompozitor i tekstopisac, najviše za svog prijatelja iz detinjstva Zlatka Pejakovića, pa su iz te saradnje nastali brojni hitovi kao što su "Lagala je da me voli", "Obriši te suze mama", "Nisam te zaboravio", "Nemoj Dunave"...

foto: Printscreen Youtube

Poznat je i kao autor stihova za pesmu "Džuli" s kojom je Danijel Popović osvojio 4. mesto na EVroviziji 1983. godine, ali po saradnji sa grupama "Srebrna krila" i "Novi fosili".

Na Radio Zagrebu bio je autor i voditelj nekih od kultnih emisija. Pre desetak godina se pominjao kao mogući voditelj hrvatske verzije "Zvezda granda", dok je još takav projekat bio u planu, u tom periodu je boravio u Beogradu kao član žirija "Grand festivala".

Pored toga što je autor mnogih hitova on će biti upamćen i po svom "domoljubivom" angažmanu početkom rata u Hrvatskoj. Mihaljević je otvoreno podržavao proustašku hrvatsku stranku prava "jastreba" Dobroslava Parage, napisao je "domoljubivu" pesmu "Hrvatine".

foto: Youtube Printscreen

Ipak, u najveću krajnost je otišao prilikom pesmom i spotom pomenitim u Fejsbuk statusu kada je u hrvatskoj maskirnoj uniformi, u pratnji saborca za klavirom koji je svirao ritam "Marša na Drinu", recitovao: "Rade, gade, ti i tvoje srpske psine - marš preko Drine!".

Tada je protumačeno da je njegov nastup uperen protiv zagrebačkog glumca Radeta Šerbedžije, ali je Mihaljević rekao da je pesmu zapravo posvetio nekadašnjem prijatelju, jednom od čelnika Srpske radikalne stranke u Hrvatskoj Radetu Leskovcu.

(Kurir.rs/Blic)

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...