Najnovije vesti

PRIPREMITE SE, BIĆE PAKLENO: Najavljuju i do 40 stepeni
Foto: Shutterstock

Rashladite se: noge držite u lavoru s hladnom vodom

PRIPREMITE SE, BIĆE PAKLENO: Najavljuju i do 40 stepeni

Društvo

Trikovi Ako osetite da se pregrevate, stavite vlažan peškir na zadnji deo vrata i povremeno ga rashladite hladnom vodom

Leto još nije gotovo, a ovih dana opet nas je pogodio toplotni talas, pa će se temperature penjati iznad 35 °C.


To može biti velika opasnost po zdravlje, a najviše kod onih osetljivijih, hroničnih bolesnika i starijih ljudi. Zato je najbolje da između 10 i 17 sati ostanete u zatvorenom prostoru.


Prostorije obavezno zamračite roletnama, čak i kad sunce ne udara direktno u prozor.


Šešir i naočare glavu čuvaju


A ako morate da izađete, glavu obavezno pokrijte kapom, šeširom ili maramom, zaštitite se sunčanim naočarima i nosite što laganiju i udobniju odeću. Šešir smanjuje prodor UV zraka za 30 odsto.


Svaki sat najmanje 2 čaše vode


Da biste dane proveli što prijatnije i manje se znojili, tokom celog dana pijte puno vode. Izuzetno je važno piti je redovno, i to najmanje 2-3 čaše svakog sata. Kafu, alkoholna i gazirana pića izbegavajte, kao i ona koja su preslatka i prehladna.

 

foto: Shutterstock


Zaboravite pečenje, čorbice su spas


Takođe, u širokom luku zaobilazite i teška i masna jela, poput ćevapa ili pečenja, već prednost dajte kuvanom povrću, svežem voću, laganim čorbicama i supama, salatama i ribi.
Kao odlično osveženje prijaće vam domaći voćni sladoledi i rashlađeno voće.


Tuširanje hladnom vodom ne pomaže


Ako osetite da se pregrevate, odmah stavite hladan peškir iza vrata i uz sebe imajte bocu hladne vode kako biste ga povremeno rashladili. Tuširajte se u mlakoj, nikako u hladnoj ili vrućoj vodi. Stopala možete potopiti u lavor u koji ste sipali hladnu vodu (ne treba da bude ledena).

 

foto: Shutterstock


U hladovini uz reku je najprijatnije


Noću se pokrivajte pokrivačima od prirodnih materijala. Klimu ne snižavajte više od sedam stepeni u odnosu na spoljašnju temperaturu. Ne zaboravite da za strujanje vazduha koristite ventilatore i lepeze.


A ako možete, potražite prirodnu hladovinu sa puno drveća ili uz reku, gde ima hladovine, tamo je osveženje zagarantovano!

 

Kurir.rs

 

Foto: Shutterstock

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...