ANA BRNABIĆ: Država će pratiti šta svaki đak radi
Foto: Marina Lopičić

Reforma Premijerka o obrazovanju

ANA BRNABIĆ: Država će pratiti šta svaki đak radi

Društvo -

Jedinstveni informacioni sistem prosvete je najveća reforma srpskog obrazovnog sistema decenijama unazad

U Srbiji će u martu naredne godine u potpunosti zaživeti jedinstveni informacioni sistem prosvete (JISP), koji će državi prvi put omogućiti da ima potpuni pregled celokupnog toka obrazovanja učenika - od momenta upisa u osnovnu školu do trenutka kada završi srednje školovanje ili fakultet i dobije zaposlenje.

- Jedinstveni informacioni sistem prosvete je najveća reforma srpskog obrazovnog sistema decenijama unazad - rekla je premijerka Ana Brnabić objašnjavajući kako će sistem funkcionisati.

- Taj sistem će nama omogućiti da prvi put u Srbiji imamo tačan pregled koliko imamo učenika, u koje škole idu, u koje škole se upisuju nakon osnovnih škola, da li u gimnazije, srednje tehničke škole, šta rade nakon toga, da li upisuju fakultete ili idu na tržište rada, koliko brzo su se zaposlili, gde su se zaposlili, za koju prosečnu platu, tako da ćemo imati praktično na jednom mestu celu sliku našeg obrazovnog sistema i naše privrede - kaže ona.

Dodaje i da će u martu 2020. svakom učeniku i studentu u Srbiji biti dodeljen jedinstveni obrazovni broj (JOB), čime će država biti u mogućnosti da učenike i studente prati kroz njihovo dalje školovanje.

Kurir / E.K.

Foto: Marina Lopičić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track