Najnovije vesti

PAKLENI DAN U SRBIJI, RHMZ IZDAO UPOZORENJE: Evo u kojim gradovima je najgore, temperatura u hladu je čak 37 stepeni
Foto: EPA

najtopliji dan u godini

PAKLENI DAN U SRBIJI, RHMZ IZDAO UPOZORENJE: Evo u kojim gradovima je najgore, temperatura u hladu je čak 37 stepeni

Društvo

U Srbiji je danas počeo najtopliji deo leta, a meteorolozi najavljuju da će temperature u najvećem delu zemlje iznositi između 35 i 38 stepeni, osim na severozapadu zemlje gde se očekuje prijatnije vreme sa temperaturom od 32 stepena Celzijusovih.

 

O ozbiljnosti situacije svedoči i upozorenje Republičkog hidrometeorološkog zavoda na visoke temperature koje će biti na snazi do sutra.

 

foto: RHMZ/Printscreen

Da je pred nama najtopliji dan u 2019. godini najavio je i podatak da je već oko 11 časova, prema merenju Republičkog hidrometeorološkog zavoda (RHMZ), temperatura u prestonici iznosila 34 stepena! Očekuje se da će u najtoplijem delu dana temperatura u Beogradu iznositi 37 stepeni, a sličnu sudbinu dele i ostali gradovi naše zemlje.

 

foto: RHMZ/Printscreen

Naime, prema podacima Republičkog hidrometeorološkog zavoda, trenutno najtopliji srpski gradovi su Valjevo, Ćuprija i Beograd, gde je temperatura dostigla 36 stepeni. Iza njih se nalaze Novi Sad, Kikinda, Kragujevac i Vranje sa "skromnih" 35 stepeni. Temperatura za stepen niža zabeležena je u Zrenjaninu, Negotinu, Loznici, Kraljevu...

 

foto: RHMZ/Printscreen

Znatno prijatnije vreme rezervisano je za Sjenicu, Zlatibor i Crni Vrh gde će se temperatura kretati do 30 odnosno 26 stepeni, ali i za Kopaonik gde je izmerena najniža temperatura u čitavoj zemlji, svega 24 stepena.

 

Još uvek nije oboren istorijski rekord, ali su pojedinci zabeleži da su od prevelike vrućine na kukuruzu u polju iskočile kokice.

 

Svi temperaturni rekordi u Srbiji su uglavnom probijeni u poslednjih 10 godina ali visoke temperature su beležene i pre gotovo sto godina.

Istorijski temperaturni rekord u Srbiji, zabeležen je pre dve godine u Zaječaru, kada je u 15.00 casova izmereno 45 stepeni Celzijusa.

 

foto: RHMZ/Printscreen

Najtopliji avgustovski dan u Beogradu u poslednjih 130 godina bio je 5. avgust 2017. godine. Tada je izmereno 40 stepeni izmedu 16 i 17 časova. Prethodni najtopliji 5. avgust, sa 39 stepeni, bio je davne 1928. godine.

 

- Kada je reč o narednim danima gradovi na jugu bice izloženiji toplotnom talasu, pre svega Niš, Ćuprija i Kruševac. U Nišu je ove godine već izmerena temperatura od preko 42 stepena - rekao je meteorolog Vladimir Đurdević sa Meteorološkog instituta.

 

Kod nas vreli toplotni talas najčešće stiže iz Afrike. U Evropi drugu godinu za redom imamo leta koja probijaju sve rekorde. Ove godine svi rekordi oboreni su u Francuskoj.

 

- Teško je prognozirati gde će biti najtopliji talas, ali to ne znači da ce se taj trend nastaviti i u buduće. Svi rekordi su uglavnom probijeni u poslednjih 10 godina, a samo u aprilu ove godine imali smo temperaturna odstupanja od 5-6 stepeni - kaže Đurdević.

 

(Kurir.rs/Tanjug/RTS)

 

 

 

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...