Najnovije vesti

PROVOKACIJA ALBANSKIH BISKUPA NA KOSOVU: Ministar Vukosavljević pisao Vatikanu zbog sramne katoličke mise na ostacima crkve Svetog Nikole na Novom Brdu
Foto: Eparhija Raško-prizrenska, Damir Dervišagić

otimačina srpske kulture

PROVOKACIJA ALBANSKIH BISKUPA NA KOSOVU: Ministar Vukosavljević pisao Vatikanu zbog sramne katoličke mise na ostacima crkve Svetog Nikole na Novom Brdu

Društvo

Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević danas je u Papskom nuncijatu u Beogradu apostolskom nunciju Lucijanu Surianu uručio pismo za kardinala Đanfranka Ravasija, predsednika Papskog saveta za kulturu, zbog nedavnog incidenta na Kosovi i Metohiji.

 

U pismu za kardinala, ministar skreće pažnju Svetom Ocu i Državnom sekretarijatu Svete Stolice na nedavni incident na Kosovu i Metohiji koji su izazvali albanski biskupi, služeći misu na ostacima pravoslavne katedralne crkve Svetog Nikole u Novom Brdu.

 

 

Ministar Vukosavljević je pozvao Ravasija da pokrene inicijativu i preduzme korake "kako albanski katolički kler na teritoriji samoproglašene (i od naše dve države nepriznate) 'države Kosovo' ne bi na ovaj način nepotrebno provocirao napetost i skrnavio verske i kulturno-istorijske spomenike srpskog naroda, čiji su nastanak, namena i tradicija u međunarodnoj stručnoj literaturi izdašno dokumentovani".

 

Ministar je istakao da Srbija i Vatikan neguju naglašeno dobru saradnju i podsetio kardinala da je u 14. i 15. veku postojala crkva "Santa Maria del Monte Nuovo" za zapadne vernike, čiji zapušteni ostaci i danas stoje neposredno "extra muros" na novobrdskim iskopinama i albanski vernici bi taj lokalitet mogli da urede i koriste po želji.

 

"Bogata tradicija hrišćanske kulture na Balkanu i u Srbiji može i treba da omogući i katoličkim i pravoslavnim vernicima da dostojanstveno obavljaju svoje obrede u sakralnim objektima koji predstavljaju izraz njihove vere i kulturnog nasleđa", navodi se pismu.

 

Ministar je, uz visoko uvažavanje, izrazio nadu da će sadržina pisma, napisanog u dobroj nameri, biti preneta nadležnima za spoljnu politiku u Rimskoj Kuriji.

 

(Kurir.rs/Tanjug)

 

 

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...