VIŠE OD DESET HILJADA TOPLIČANA BOLUJE OD MALIGNIH OBOLJENJA: Najmlađi punoletni pacijent ima samo 22 godine
Foto: Kurir/B.R.

zabrinjavajuće

VIŠE OD DESET HILJADA TOPLIČANA BOLUJE OD MALIGNIH OBOLJENJA: Najmlađi punoletni pacijent ima samo 22 godine

Društvo -

Na evidenciji Odeljenja onkologije Opšte bolnice "Dr Aleksa Savić" trenutno ima 10.700 otvorenih kartona, odnosno toliko lica iz čitave Toplice ima neku vrstu malignog oboljenja. Reč je samo o punoletnim licima, a kako u sve četiri opštine Topličkog okruga ima oko 120.000 stanovnika, to je oko 10 odsto stanovništva.

Frapantan podatak je da se na ovom odeljenju prošle godine mesečno davalo 90 terapija, a ove godine mesečno 200 terapija. To govori da je drastično porastao broj obolelih od nekog oblika kancera.

foto: Kurir/B.R.

Kako nam je potvrđeno najmlađi pacijent ima 22 godine, a zastaršujuć je i podatak da je kod deset muškaraca registrovan rak dojke.

- Ceo svoj radni vek provela sam na ovom odeljenju i mogu vam reći da je broj obolelih katastrofalno povećan u poslednjem periodu. Na žalost sve je više mladih ljudi koji boluju. U našu evidenciju ne ulaze oni pacijenti koji se direktno leče u Nišu, ili u nekom drugom centru, kazala nam je odgovorna sestra odeljenja Marina Stamenković.

foto: Kurir/B.R.

Ona dodaje da je za pacijente, s obzirom da je Toplički okrug razuđen kraj sa mnogo planinskih sela, veoma značajno što na ovom odeljenju postoji i lekarski konzilijum koji je jednom mesečno i što se prima pet vrsta terapija.

- Mnogo je pacijenata koji su u teškom materijalnom stanju, pa bi im odlazak u neki klinički centar povećao troškove i otežao oporavak zbog puta. Verujte, ovde smo svi kao jedna porodica i trudimo se da svakom pacijentu izađemo u susret, posebno kada se zakazuju kontrole, dodala je ona.

Konzlijum se odnosi na one koji boluju od malignih oboljenja dojke, ginekoloških i gastro, jer je takvih pacijenata najviše. Ono što bi olakšalo pacijentima jeste češće organizovanje konzilijuma, jer bi se smanjila gužva.

(Kurir.rs/B.R)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track