Najnovije vesti

ŽARIŠTE OPAKE AFRIČKE SVINJSKE KUGE JE TIK UZ BEOGRAD: U selu Rabovac otkrivena opasna bolest, 40 dana zabranjena trgovina mesom
Foto: Shutterstock

zabranjen izvoz u EU

ŽARIŠTE OPAKE AFRIČKE SVINJSKE KUGE JE TIK UZ BEOGRAD: U selu Rabovac otkrivena opasna bolest, 40 dana zabranjena trgovina mesom

Društvo

Naučni institut za veterinarstvo iz Beograda utvrdio je žarište svinjske afričke kuge u selu Rabrovac, te su na osnovu toga pre 15 dana, kada se pojavila sumnja, preduzeti svi dalji koraci i preventivne mere kako ne bi došlo do širenja zaraze.

Obavljena je eutanazija svinja na mestima gde je potvrđeno prisustvo virusa, a država je nadoknadila štetu vlasnicima, što će činiti i dalje u slučaju eventualnog širenja zaraze", saopštilo je Ministarstvo poljoprivrede.

Zabranjeno je držanje svinja na otvorenom kako ne bi došlo do prenošenja zaraze, a pripremljena su i jasna uputstva za uzgajivače svinja, lovce, kao i obaveštenja na graničnim prelazima. Svaki slučaj ili sumnju na pojavu virusa afričke kuge svinja, treba prijaviti veterinaru ili veterinarskom inspektoru.

"Napominjemo da je mera zabrane uvoza svinjskog mesa iz Srbije privremenog karaktera, a zemlje takvu odluku donose automatski kada postoji sumnja ili kada je proglašeno zaraženo područje", dodaje se.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović je danas potpisao naredbu o uvođenju principa regionalizacije u Srbiji, što znači da samo iz područja koje je zaraženo nema trgovine svinjama i svinjskim mesom, a sva ostala područja gde nema virusa su slobodna za trgovinu.

Posle monitoringa koji će trajati oko 40 dana, Srbija će moći nesmetano da izvozi na prostor EU i u druge države, a u skladu sa instrukcijama Svetske organizacije za zdravlje životinja.

Podsetimo, rezultati analiza laboratorije iz Madrida potvrdili su danas da se u Srbiji pojavila afrička kuga svinja u okolini Mladenovca.

Afrička kuga svinja je potvrđena na tri tačke u tri sela u okolini Mladenovca. Danas je doneto rešenje o proglašenju zaraženog područja oko Mladenovca u poluprečniku od tri kilometra.

(Kurir.rs)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...