PREGOVORI POSLODAVACA, SINDIKATA I VLADE: Može li minimalac da poraste preko 30.000 dinara
Foto: Shutterstock

SASTANAK

PREGOVORI POSLODAVACA, SINDIKATA I VLADE: Može li minimalac da poraste preko 30.000 dinara

Društvo -

Konkretni predlozi nisu iznošeni, samo je zaključen da ima osnova za povećanje minimalca, pa je dogovoreno da se razgovori nastave u četvrtak

Predstavnik sindikata UGS Nezavisnost Zoran Ristić rekao je juče da je prvi razgovor o novoj minimalnoj ceni rada u Srbiji između sindikata, poslodavaca i države završen zaključkom da ima osnova za povećanje minimalne zarade i da se pregovori nastavljaju u četvrtak.

On je za Betu, posle prvog razgovora s predstavnicima Unije poslodavaca, ministarstava rada i finansija, rekao da su na tom sastanku samo analizirani parametri za utvrđivanje visine minimalne cene rada i da je zaključeno „da ima uslova za povećanje minimalca“.

- Konkretni predlozi nisu iznošeni, samo je zaključen da ima osnova za povećanje minimalca, pa je dogovoreno da se razgovori nastave u četvrtak - rekao je Ristić.

Dodao je da su analize radili sindikati, poslodavci i oba ministarstva i da je danas analizu predstavilo Ministarstvo finansija, a razmatrano je šest parametara - vrednost potrošačke korpe, kretanje zaposlenosti, rast bruto domaćeg proizvoda (BDP), potrošačke cene, rast produktivnosti i kretanje zarada.

Predstavnici reprezentativnih sindikata, Saveza samostalnih sindikata i UGS Nezavisnost ranije su izjavili da će tražiti povećanje od 32.000 do 34.000 da bi se, kako je dogovoreno prošle godine, 2021. minimalna cena rada izjednačila s vrednošću minimalne potrošačke korpe, koja je u aprilu ove godine vredela oko 37.500 dinara.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track