RASIM LJAJIĆ O TAKSAMA PRIŠTINE: Privreda izgubila 298 miliona evra
Foto: Dado Đilas

Posledice

RASIM LJAJIĆ O TAKSAMA PRIŠTINE: Privreda izgubila 298 miliona evra

Društvo -

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić izjavio je da je u periodu od 21. novembra do 21. avgusta, odnosno za devet meseci trajanja takse Prištine, iz centralne Srbije za 298 miliona evra manje robe plasirano na KiM nego u istom periodu prethodne godine.

On je u izjavi Tanjugu precizirao da se na dnevnom nivou isporuči manje robe za 1,087 miliona evra nego pre uvođenja taksa.

To je direktna šteta, a indirektna će biti veća i meriće se, pre svega, u gubitku tog tržišta za naše privrednike iz najmanje dva razloga. Prvi je taj što će privrednici iz zemalja okruženja zameniti naše proizvode, a drugi razlog je negativna kampanja u kosovskim medijima protiv proizvoda iz Srbije, rekao je Ljajić.

U skladu s tim, Ljajić je poručio da će biti potrebno mnogo vremena za normalizaciju trgovinskih odnosa čak i ako se takse ukinu.

On očekuje da bi u najboljem slučaju takse mogle biti ukinute nakon formiranja nove vlade u Prištini, jer će se ova mera kosovskih vlasti obilato koristiti u predizbornoj kampanji.

Kurir / E.K.

Foto: Dado Đilas

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track