Najnovije vesti

ZA SADA NEMA NOVIH SLUČAJEVA AFRIČKE KUGE, STRUČNJACI APELUJU: Prijavite ako svinje nisu dobro, ne jedite njihovo meso
Foto: Shutterstock

pojavila se u okolini mladenovca

ZA SADA NEMA NOVIH SLUČAJEVA AFRIČKE KUGE, STRUČNJACI APELUJU: Prijavite ako svinje nisu dobro, ne jedite njihovo meso

Društvo

Novih slučajeva afričke kuge svinja nema, ali su državne inspekcije u pripravnosti zbog mogućih novih žarišta! Apeli veterinara stižu svakodnevno, da se svaki sumnjivi slučaj prijavi, kao i da se svinje, ukoliko se primeti da nisu dobro, nikako ne kolju i jedu, bez obzira na to što se bolest ne prenosi na ljude i što ne mogu da imaju nikakvu posledicu po zdravlje. Zaraza tako samo može lakše da se proširi.

Otkako je prošle nedelje i zvanično proglašena pojava ove zarazne bolesti svinja u Srbiji, do sada je ubijeno više od 200 životinja, u nekoliko seoskih domaćinstava kod Mladenovca. Ministarstvo poljoprivrede proglasilo je ovo područje zaraženim i zasada je i jedino gde je bolest registrovana.

Kako je rekao ministar poljoprivrede Branislav Nedimović, preduzete su sve potrebne mere, a ukoliko neko primeti nešto sumnjivo trebalo bi odmah da obavesti veterinarsku inspekciju. Novih slučajeva zasada nema.

Inače, od momenta proglašenja izbijanja zaraze, mnoge države u regionu zabranile su uvoz svinja i svinjskog mesa i prerađevina iz Srbije. Među njima su Makedonija, Crna Gora i Bosna i Hercegovina. Isto to je uradila i Srbija kada je bolest otkrivena u Mađarskoj, Bugarskoj, Rumuniji...

- Kolege iz BiH sada su spustile nivo zabrane, pa su jedan deo uvoza liberalizovale - kazao je Nedimović. - Očekujem da razgovaram i sa nadležnima u Makedoniji i Crnoj Gori. Bila je u poseti i delegacija Svetske organizacije za zaštitu životinja i EU, da vide šta mi ovde radimo. Najvažnije je da sve bude transparentno, da bi se ukinule privremene mere zabrane uvoza.

I dok su sve oči uprte u afričku kugu svinja, koja se pojavila u našoj zemlji, od 1. oktobra ukida se vakcinacija protiv klasične kuge svinja. Pojačan nadzor nad ovom bolešću biće oko Fruške gore i Mačve, a prekid vakcinacije omogućiće srpskim stočarima izvoz svinjskog mesa i mesnih prerađevina u zemlje EU.

- Vakcine protiv svinjske kuge nema, ali ostaje nam preventiva - kaže Đorđe Janku, epizootiolog u Veterinarskom institutu Zrenjanin.

Na farmama nije problem fizički ograditi svinje, ali su smetnje kod individualnih proizvođača. Zato je savet da u svinjac uvek ulazi jedna osoba koja će imati posebno odelo.

(Kurir.rs/Novosti)

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...