NISU BAŠ SVI UGROŽENI KAKO TVRDE: Imaju stanove, a u „Bristolu“ glume beskućnike
Foto: Stefan Kojić, Beta

ZLOUPOTREBA

NISU BAŠ SVI UGROŽENI KAKO TVRDE: Imaju stanove, a u „Bristolu“ glume beskućnike

Društvo -

Istina Od 11 stanara koji odbijaju da se isele iz hotela u Beogradu dok ne dobiju stan u trajnom vlasništvu, čak četvoro već poseduje nekretnine koje su ranije dobili od Vojske Srbije, dok dvoje nema uopšte pravo na vojni stan

Među 11 stanara koji ne žele da se isele iz hotela „Bristol“ u privremeni smeštaj postoje čak četiri osobe koje već poseduju stanove dobijene od Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, te stoga i nemaju nikakvo pravo na još jednu nekretninu, saznaje Kurir.

Bez obzira na to što nemaju pravo na još jedan stan od Vojske, oni, kao i ostalih sedam stanara koji još uvek žive u „Bristolu“, iseljenje iz tog hotela uslovljavaju dobijanjem trajnog smeštaja i odbijaju da se usele u privremeni koji im je obezbeđen uprkos tome što ni na njega nemaju pravo.

Nemaju parvo

- Od oko 130 stanara hotela „Bristol“, više od 90 odsto je prihvatilo privremeni smeštaj koji im je obezbedilo Ministarstvo odbrane, a samo njih 11 neće da se iseli. Među tih 11 stanara ima čak četvoro koji već poseduju stan koji su dobili od Vojske i, samim tim, nemaju pravo ne samo na još jedan stan već ni na privremeni smeštaj. Dve stanarke nemaju pravo na stan od Vojske jer nisu ni na rang-listi MO. Uprkos tome, MO je svima njima obezbedilo privremeni smeštaj, u koji oni odbijaju da se usele - kaže izvor Kurira koji je upućen u pravila dodele stanova u Vojsci.

foto: Dragana Udovičić

On objašnjava da ni stanari „Bristola“ koji imaju pravo na stan i koji se nalaze na rang-listama Ministarstva odbrane ne mogu da dobiju stan u trajno vlasništvo pre nego što dođu na red.

Nema preko reda

- Ni preostalih pet stanara „Bristola“ koji imaju pravo na stan, a kojima je obezbeđen privremeni smeštaj u stanovima ili u vojnim samačkim hotelima „Zvezdara“ i „Galeb“, ne mogu ga dobiti preko reda. To bi bila diskriminacija prema 18.000 aktivnih i penzionisanih pripadnika Vojske Srbije koji čekaju stan i koji su na istim rang-listama na kojima su i stanari „Bristola“. Ne mogu oni koji su živeli u „Bristolu“ i plaćali minimalne troškove stanovanja i komunalija da budu prioritet i da dobiju stan pre nekog oficira koji je došao iz Bosne i koji godinama živi kao podstanar i plaća stanarinu i ispred njih je na rang-listi - naglašava sagovornik Kurira.

STANARI KOJI TRAŽE DRUGI STAN

1. Zora P.

Udovica penzionisanog oficira koja je povratila dvoiposoban stan u Karlovcu u Hrvatskoj koji je njen suprug dobio od Vojske. Stan danas koristi njen sin Zoran. Zora traži još jedan stan od Vojske i, bez obzira na to što na to nema pravo, ponuđen joj je smeštaj u vojnom samačkom hotelu na Zvezdari.

2. Simo N.

Penzionisani oficir otkupio je dvosoban stan u Nišu koji je dobio od Vojske. Posle razvoda od supruge pripala mu je polovina stana i zato nema pravo da od Vojske Srbije traži još jedan stan. Bez obzira na to, ponuđen mu je smeštaj u vojnom samačkom hotelu na Zvezdari.

3. Radovan A.

Penzionisani oficir u Nikšiću ima stan od 52 metra kvadratna koji je otkupio iz Vojnostambenog fonda. Pošto već ima svoj stan, nema pravo na privremeni smeštaj, ali mu je ponuđen smeštaj u vojnom samačkom hotelu na Zvezdari.

4. Slobodan D.

Penzionisani oficir koji nema podnet zahtev za stan zato što je iz Vojnog fonda dobio trosoban stan na Novom Beogradu, koji je otkupio od Vojnostambenog fonda. Pošto se razveo od supruge, pripala mu je polovina tog stana i zato nema pravo na novi. Bez obzira na to, ponuđen mu je smeštaj u samačkom hotelu na Zvezdari.

Ministarstvo odbrane

POŠTOVAĆEMO ZAKON

Povodom najave štrajka stanara koji su ostali u hotelu „Bristol“, Ministarstvo odbrane pozvalo je političare „da ih ne huškaju na štrajk i da se ne igraju njihovim sudbinama, pružajući im podršku za nešto za šta i sami znaju da im po zakonu ne pripada“.

- Ponovo pozivamo lica koja su ostala u „Bristolu“ da se odmah usele u stanove u A bloku, koje su već obišli, i u vojnosamačke hotele „Zvezdara“ i „Galeb“ u Beogradu, u skladu s pravima koja ostvaruju. Ministarstvo odbrane ostaje pri stavu da će poštovati zakon i da ne može ispuniti zahteve lica koja su ostala u „Bristolu“ da im se, mimo zakona, dodeli trajni stambeni smeštaj. Štrajk tu ne može ništa promeniti - kažu u MO.

Kurir.rs / Foto: Dragan Kojić, Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track