PORAŽAVAJUĆE! VIŠE OD POLOVINE SRBA NE ZNA DA PLIVA: Vaterpolo velesila debelo zakazala!
Foto: Shutterstock

KATASTROFA

PORAŽAVAJUĆE! VIŠE OD POLOVINE SRBA NE ZNA DA PLIVA: Vaterpolo velesila debelo zakazala!

Društvo -

Procentualno je najveći broj mladih neplivača, čak 70 odsto, u Nišu, Čačku, Negotinu, Novom Pazaru i Kruševcu, a mnogi su naveli da tokom osnovne i srednje škole nikada nisu ni pokušali da nauče da plivaju jer u njihovim gradovima nije bilo škola plivanja ili bazena, dok 75 odsto neplivača nikada nije bilo na moru

U Srbiji, zemlji sa dugom istorijom evropskih, svetskih i olimpijskih šampiona u vodenim sportovima, čak 63 odsto mladih do 30 godina ne zna da pliva!

foto: Shutterstock

Ovo je pokazalo istraživanje udruženja Pobuna, koje je sprovedeno od 24. juna do 2. jula u 10 gradova širom Srbije i u kojem je učestvovalo 2.400 građana do 30 godina, ali i 25 spasilaca. Procentualno najveći broj mladih neplivača, čak 70 odsto, ima u Nišu, Čačku, Negotinu, Novom Pazaru i Kruševcu, a mnogi od ispitanih naveli su da tokom osnovne i srednje škole nikada nisu ni pokušali da nauče jer u njihovim gradovima nije bilo škola plivanja ili bazena, dok 75 odsto neplivača nikada nije bilo na moru.

Proslavljeni srpski vaterpolista Aleksandar Šapić, koji je sa reprezentacijom osvojio bezbroj medalja na svim svetskim takmičenjima, kaže za Kurir da ga ne iznenađuje podatak o toliko neplivača u Srbiji jer "ljudi nemaju gde ni da nauče da plivaju".

foto: Damir Dervišagić

- Mi nismo zemlja koja ima more, niti su u Vojvodini iskorišćeni izvori termalnih voda kao, recimo, u Mađarskoj, a nemamo ni puno bazena. Primera radi, Beograd ima četiri bazena, a Budimpešta 100! Voleo bih da se časovi plivanja uvedu i u škole, pa da deca od najranijeg uzrasta mogu aktivno da se bave atletikom ili plivanjem, ali sam svestan da za to trenutno ne postoje uslovi. Bazen je veoma skupa igračka, koja mora da se subvencioniše iz državnog budžeta. Ne možemo da čekamo da se opet neko udavi, pa da onda krenemo da finansiramo časove plivanja i ulažemo u objekte - kaže Šapić.

Evropski šampion u plivanju Velimir Stjepanović kaže za Kurir da svako može da nauči da trči, ali da za učenje plivanja mora da se ode na more ili na bazen i da upravo to predstavlja problem.

Evropski šampion... Velimir Stjepanović
Evropski šampion... Velimir Stjepanovićfoto: Aleksandar Jovanović

- Bazeni na otvorenom rade tri-četiri meseca godišnje, ostali su pod balonima i nema ih mnogo. Kada sam išao u školu u Dubaiju, svaka škola je imala bazen! Srbija ima i dovoljno dobrih trenera i klubova, ali moramo malo da se pokrenemo, da uvedemo besplatne škole plivanja. Nikog ne treba da je sramota ako u nekim poznim godinama ne zna da pliva, nikada nije kasno da se nauči, nije teško i niko ne treba da ima strah. Plivanje je jedno životno znanje, plus je jedan od najzdravijih sportova, u kojem se koristi svaki mišić - kaže Stjepanović za Kurir i dodaje da je u Srbiji vaterpolo mnogo popularniji od plivanja.

Svakog leta veliki broj Srba se udavi na morima, u jezerima, rekama, bazenima. Veliki deo njih su neplivači.

Neplivač

TRAGIČNA SMRT MLADIĆA U GRČKOJ

Da podsetimo, pre nekoliko dana se Stefan P. (19) iz Požarevca udavio na plaži nedaleko od letovališta Paralija u Grčkoj. Mališan iz Srbije star pet godina umalo se udavio prošlog četvrtka na plaži u Pefkohoriju, a uspešno ga je reanimirao lekar koji se pukom srećom tu zadesio kao turista.

  • 4.100 dinara mesečno košta 12 termina obuke plivanja za jedno dete

Sujeverje STRAH OD VODE

Mnogi građani Srbije ne znaju da plivaju i zbog sujeverja koje je ukorenjeno naročito u manjim sredinama da se vode treba plašiti, pa i ne prilaze rekama i jezerima iako žive na njihovim obalama. Primera radi, stanovnici Pomoravlja imaju veliki strah od davljenja u Velikoj Moravi. Većina seljaka su neplivači, jer imaju taj strah od Morave, koja je pre mnogo vekova baš umela da mori, odnosno ubija. I u mnogim drugim krajevima zemlje generacije su odrastale slušajući strašne priče o utopljenicima.

Kurir.rs/Jelena Pronić Foto: Shutterstock

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track