108 SRPSKIH VOJNIKA JE 1999. POGINULO NA KARAULI KOŠARE, A EVO KAKO ONA DANAS IZGLEDA: Prizor zastrašujuć, još se ne zna šta Albanci tu planiraju da izgrade (VIDEO)
Foto: RTS Printscreen

užas

108 SRPSKIH VOJNIKA JE 1999. POGINULO NA KARAULI KOŠARE, A EVO KAKO ONA DANAS IZGLEDA: Prizor zastrašujuć, još se ne zna šta Albanci tu planiraju da izgrade (VIDEO)

Društvo -

Bitka na Košarama koju oni koji su je preživaju i "paklom Košara", bila je bitka između pripadnika Vojske Jugoslavije i pripadnika Oslobodilačke vojske Kosova, podržavane od strane regularne Vojske Republike Albanije i NATO avijacije. Bitka se vodila oko graničnog prelaza Raša Košares na granici SR Jugoslavije i Republike Albanije između 9. aprila i 10. juna 1999, tokom NATO bombardovanja SRJ.

Cilj napada sa albanske strane (operacija Strela bila je ostvarivanje kopnene invazije na Kosovo i Metohiju i presecanje komunikacije između jedinica VJ u Đakovici i Prizrenu. Takođe, još jedan cilj je bio i zauzimanje šireg područja Metohije.

foto: Printscreen/Youtube

Svest da ukoliko padne linija fronta na Košarama, kreću mnogo ozbiljniji sukobi sa OVK i NATO, sa neizvesnim krajem, držala je moral vojnika na visokom nivou, sve do kobne noći između 9. i 10. aprila te 1999. godine.

Vojska Jugoslavije je često išla u napade po ledenoj kiši, mrazu, magli i snegu dubine jedan metar i branila svaki položaj do poslednjeg trenutka - što je dodatno uticalo na pad morala kod neprijatelja.

Pripadnici OVK uspeli su da zauzmu karaulu Košare zbog artiljerijske podrške Vojske Albanije, podrške NATO avijacije i malog broja vojnika VJ na tome području koji su morali da se povuku, ali su potpuno poraženi u njihovom planu kopnene invazije na tom pravcu uprkos podršci koju su imali.

1 / 3 Foto: Printscreen/Youtube

Sada je na Jutjubu objavljen video snimljen iz ptičje perspektive, a na njemu se vidi karaula Košare. Video je snimljen od strane terorista, a na njemu se tačno vidi geografski položaj samog vojnog položaja, kao i nekadašnju velelepnu karaulu koja je sada u ruševinama, obrasla travom i krošnje.

Kamera je zabeležila pustoš koji je ostao posle njihovog napada, i povlačenja Vojske Jugoslavije.

Inače, tokom gledanja video snimka ton vam nije potreban. Narator sve vreme priča na albanskom, pa sigurno nećete ništa razumeti.

Podsetimo, na društvenim mrežama pre nekoliko dana se pojavila informacija potkrepljena fotografijama da Albanci ruše čuvenu karaulu Košare i po svoj prilici grade nešto drugo. Najverovatnije iz težnje da unište simbol svog velikog poraza, albanske vlasti su se bacile u građevinske poduhvate.

Na fotografijama uslikanim pre nekoliko dana se vidi mesto najveće bitke u modernoj srpskoj istoriji koje podseća na gradilište, a još uvek nije poznato šta Albanci planiraju da grade.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track