Najnovije vesti

SRAMOTA! BABU (91) TERAJU U ZATVOR ZBOG PRELASKA VAN PEŠAČKOG: Krenula ćerki na grob, policajac joj napisao kaznu!
Foto: Privatna Arhiva

žrtva

SRAMOTA! BABU (91) TERAJU U ZATVOR ZBOG PRELASKA VAN PEŠAČKOG: Krenula ćerki na grob, policajac joj napisao kaznu!

Društvo

Jovanki Lisici saobraćajac napisao kaznu od 5.000 dinara zbog prekršaja koji je počinila žureći na grob ćerki, a pošto je zaboravila da plati, sud je kaznu pretvorio u pet dana zatvora

Baka Jovanka Lisica (91) iz Zemuna dobila je izvršno rešenje da ide u zatvor na pet dana zbog neplaćene kazne od 5.000 dinara koju joj je u aprilu ove godine napisao saobraćajni policajac zbog prelaska ulice van pešačkog prelaza.

Vremešnu staricu, koja, prema rečima komšija, ni mrava ne bi zgazila, zaustavio je saobraćajac u Ulici Mihajla Pupina kad je prečicom prelazila na autobusku stanicu Džon Kenedi u Zemunu kako bi autobusom 82 otišla na Bežanijsko groblje ćerki na grob.

Mesto gde je prelazila ulicu... Autobuska stanica u Zemunu
Mesto gde je prelazila ulicu... Autobuska stanica u Zemunufoto: Privatna Arhiva

Policajac joj je rekao da je pogrešila i dao joj „neki papirić“, ali baka Jovanka nije shvatila da joj je napisao kaznu i pošto mu se izvinila, na taj slučaj je potpuno zaboravila, sve do pre nedelju dana, kada joj je poštar doneo plavi koverat i naglasio joj: „Dobro to pročitaj“. U koverti je bilo rešenje Prekršajnog suda, ali baka nije znala šta ono znači, niti je imala koga da pita pošto živi sama.

Plava koverta... Rešenje Prekršajnog Suda
Plava koverta... Rešenje Prekršajnog Sudafoto: Privatna Arhiva

- Kad sam se vratio sa odmora, rekla mi je: „Sine, dobila sam nešto, protumači mi to“. To je bilo rešenje Prekršajnog suda o preimenovanju novčane kazne od 5.000 dinara u kaznu zatvora od pet dana. Problem je što je rok za prigovor od tri dana u međuvremenu istekao, tako da nam sad ne preostaje ništa drugo nego da baku ispratimo u zatvor - kaže Miloš Milićević, prvi komšija bake Jovanke i upravnik zgrade u kojoj ona živi.

Otkako je saznala da mora u zatvor, baka Jovanka ne spava, a u noći između utorka i srede zbog visokog pritiska morala je da zove Hitnu pomoć.

Nagrabusila... Jovanka Lisica
Nagrabusila... Jovanka Lisicafoto: Privatna Arhiva

- Verujte, ne spavam uopšte. Nikad u životu nisam ništa pogrešila. Poštujem zakon i vlast. Nisam neka prevarantkinja, bože sačuvaj. Pošteno sam živela ovoliko godina, sve poštovala i sad da idem u zatvor. Htela sam da pređem prečicom, lakše mi je nego da idem okolo na raskrsnicu. Meni je svaki korak težak, a na ulici nije bilo vozila. Pre mene je na istom mestu prošlo 20 ljudi, a policajac je mene zaustavio i tražio mi dokumenta. Rekao mi je da sam pogrešila i da moram da platim kaznu. Dok je nešto pisao, jedna devojka je iza mojih leđa pokušala da pređe i on joj je samo kroz zube dobacio: „Pešački“. Dao mi je neki papirić, ali sam pomislila da mi je oprostio jer nije moguće da napiše kaznu ženi od 91 godinu, a da mlađu pusti da prođe - priča baka Jovanka za Kurir.

Preinačenje

AKO PLATI, NE IDE U ZATVOR

Kako Kurir saznaje u Prekršajnom sudu, baki Jovanki je novčana kazna preinačena u kaznu zatvora zato što nije platila kaznu.

- Imala je rok od osam dana da plati 2.500 dinara umesto 5.000 dinara. Pošto to nije učinila, novčana kazna joj je preinačena u zatvorsku od pet dana. Nije poenta u tome da država nju tera u zatvor već da plati kaznu i čim je plati, neće morati da ide u zatvor. U slučaju da ne plati kaznu, dobiće poziv za zatvor, a ako se ne odazove, doći će policijska patrola da je sprovede u zatvor - objašnjavaju u Prekršajnom sudu.

Kurir.rs / Slavica Tomčić

Foto: Privatna Arhiva

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...