Najnovije vesti

PORODICE NESTALIH: Srpske žrtve se tretiraju kao STRADALI U POBUNI, nema istine ni posle četvrt veka od rata
Foto: Profimedia

gde je pravda?

PORODICE NESTALIH: Srpske žrtve se tretiraju kao STRADALI U POBUNI, nema istine ni posle četvrt veka od rata

Društvo

Prema podacima Međunarodnog Komiteta Crvenog krsta, u regionu se traži još 10.167 lica, nestalih tokom sukoba 90-ih godina na prostoru bivše Jugoslavije, saopštila je danas Koordinacija srpskih udruženja porodica nestalih, ubijenih i poginulih lica sa prostora bivše Jugoslavije, povodom 30. avgusta Međunarodnog dana nestalih lica.

Od toga u Hrvatskoj 1.998 lica, u Srbiji na Кosovu i Metohiji 1.653 i u Bosni i Hercegovini 6.516.

Od ukupnog broja nestalih, preko 3.800 lica je srpske nacionalnosti.

Porodice nestalih lica, članovi udruženja – članica Кoordinacije, izrazile su nezadovoljstvo zastojem u procesu traženja i identifikacija nestalih lica, kao i u otkrivanju istine, zadovoljenju pravde i satisfakcije, naglašeno je u saopštenju i navedeno:

- Uprkos najavama predstavnika vlasti i deklarativnim stavovima "da je pitanje pronalaženja nestalih lica prioritet u normalizaciji odnosa izmedju Srbije i Hrvatske", nedostaju dela, odnosno konkretni rezultati.

Nedopustivo je, navodi se u saopštenju, da i danas u Hrvatskoj, 24 godine nakon okončanja rata, "postoje poznate grobnice i grobna mesta – najmanje 34 usaglašenih i nespornih i za vlasti Hrvatske, sa licima srpske nacionalnosti, koja nisu ekshumirana".

Kako je navedeno, "zvaničnici Hrvatske srpske žrtve tretiraju kao "žrtve agresora i pobunjenika", i na najgrublji način diskriminišu, tako što se namerno ne ekshumiraju, ili se to čini "dozirano" ili se pak prilikom ekshumacije, bezlično prikazuju kao "hrvatski državljani", kako bi se minimizirale razmere i priroda zločina koji su počinjeni nad srpskim stanovništvom u Hrvatskoj.

Takođe je navedeno da su suđenja u Hrvatskoj za ratne zločine počinjene nad Srbima, praktično završena, a da ozbiljno nisu ni započeta.

Još je gora situacija sa nestalim licima, pitanjima identifikacije, istine i pravde, kao i satisfakcije žrtvama na Kosovu, odnosno članova njihovih porodica, navedeno je u saopštenju, kao i da procesuiranja i suđenja za ratne zločine počinjene nad Srbima uopšte nema, kao ni ekshumacije i idetifikacije žrtava.

U saopštenju je rečeno da "ni u Bosni i Hercegovini, odnosno u Federaciji Bosne i Hercegovine, pitanje istine i pravde za srpske žrtve, nema bolju sudbinu".

- Dok, s jedne strane, bošnjačka strana monopolizuje "pravo na žrtvu", srpske žrtve se diskriminišu, a počinioci ratnih zločina, zahvaljujući nedostatku političke volje, izmiču ruci pravde, a pravosudne i druge institucije na nivou BiH su predmet nedopustive manipulacije i politizacije, naglašeno je u saopštenju.

- Petina veka je proteklo od završetka ratova, a porodice žrtava nisu dobile pravdu i verovatno je nikad neće dobiti, ali brigu, saosećanje i solidarnost društva i države, žrtve mogu i moraju dobiti, naglasila je Koordinacija srpskih udruženja porodica nestalih, ubijenih i poginulih lica sa prostora bivše Jugoslavije.

(Kurir.rs/Beta)

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...