EFRAIM ZUROF: Osnivanje Memorijalnog kompleksa Staro sajmište se bliži realizaciji, umanjivanje broja stradalih uvreda za žrtve
Foto: AP/Darko Vojinović

direktor centra simon vizental

EFRAIM ZUROF: Osnivanje Memorijalnog kompleksa Staro sajmište se bliži realizaciji, umanjivanje broja stradalih uvreda za žrtve

Društvo -

BEOGRAD - Direktor Centra Simon Vizental iz Jerusalima, Efraim Zurof rekao je danas u Beogradu da se osnivanje Memorijalnog kompleksa na prostoru nekadašnjeg logora za Jevreje Staro sajmište konačno bliži realizaciji.

foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Nakon susreta sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, Zurof je rekao da je najpre potrebno usvojiti zakon o tome i da se nada da će se predlog tog zakona uskoro naći pred parlamentom Srbije, prenosi Radio Slobodna Evropa (RSE).

"Prva tema o kojoj sam razgovarao sa predsednikom Vučićem jeste Memorijalni centar nekadašnjeg logora za Jevreje na Starom sajmištu. Izgleda da je konačno izvesno da je blizu prvi korak za postavljanje tog kompleksa. Zadovoljan sam što mogu da vam kažem da će se to dogoditi, ali najpre o tome mora da se donese zakon. U parlament Srbije predlog tog zakona stići će, nadam se, u novembru mesecu", rekao je direktor Simon Vizental centra.

On je dodao da će u postavljaju Memorijalog centra Staro sajmište aktivnu ulogu imati Jevrejska zajednica u Srbiji i da će Srbija iz budžeta nameniti posebna sredstva koja će preneti Ministarstvu kulture za postavljanje tog kompleksa.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Beta

Komisiju za taj Memorijalni kompleks osnovala je Skupština Grada Beograda 2014.

Zurof je govorio i o sukobu unutar Jevrejske zajednice Beograda i Srbije i uputio podršku aktuelnom rukovodstvu, koje je, kako je rekao, izabrano na legalnim izborima. On je ukazao i na tendencije umanjivanja broja žrtava holokausta i genocida u postkomunističkim zemljama. Što se Balkana tiče, Zurof je istakao da se politički motivisano umanjuje broj žrtava u koncentracionom logoru Jasenovac, sa hrvatske strane, a enormno uvećava njihov broj kad je reč o Srbiji.

"Ja sam pre svega istoričar i doktorirao sam na istoriji holokausta. Ono što vidim u istočnoj Evropi, posebno na Balkanu, jeste katastrofa. To je uvreda za žrtve i nešto što se radi iz čisto političkih motiva", dodao je Zurof.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Muzeja žrtava genocida

Uvredom za žrtve nazvao je broj od oko 50.000 žrtava logora Jasenova koji se navodi u Hrvatskoj, ali i broj do 700.000 žrtava u Jasenovcu koji je navodila komunistička vlast u Srbiji, a koja se i danas uvažava.

Upitan šta o broju žrtava Jasenovca kažu podaci njegovog centra, Zurof je rekao da niko nije ustanovio tačan broj, te da se može govoriti samo o procenama, a da njihove procene upućuju na oko 100.000 žrtava u logoru Jasenovac.

(Kurir.rs/Beta)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track