VETERINARSKE AMBULANTE PREPUNE: Psi ovih dana masovno alergični na ambroziju
Foto: Shutterstock

Epidemija

VETERINARSKE AMBULANTE PREPUNE: Psi ovih dana masovno alergični na ambroziju

Društvo -

Šok Vlasnici kućnih ljubimaca bili su potpuno šokirani kad su saznali da su im kučići iznenada postali alergični na ovu korovsku biljku, a da bi se izlečili, moraju da im se daju antihistaminici

Veterinarske ordinacije širom Srbije poslednjih dana prepune su pasa koji su iznenada počeli da kašlju i kijaju, a za sve je, kako se pretpostavlja, kriva alergija na ambroziju, s kojom muku muči i veliki broj građana.

Gotovo svaki peti čovek na planeti pati od neke alergije, ali mnogo je manje poznato da ova vrsta bolesti može da muči i naše ljubimce. Većina vlasnika kućnih ljubimaca ostala je potpuno šokirana kada su saznali da su im psi iznenada postali alergični na ambroziju, a veterinari kažu da su ovakve vrste respiratornih reakcija bile izuzetno retke ranije i da ne pamte da su imali toliko četvoronožnih pacijenata sa sličnim problemima.

Veterinar dr Dragan Vesić kaže za Kurir da je moguće da su razne hemikalije iz vazduha koje se koriste za prskanje, u kombinaciji sa ambrozijom, izazvale ovakve mnogobrojne reakcije.

- Za pse do sada nije bilo karakteristično da su alergični na ambroziju, u svojoj praksi sam to vrlo retko imao. Alergije se manifestuju crvenilom pojedinih regija na telu, svrabom i oticanjem, odnosno zadebljanjem kože, a kod respiratornih alergija javlja se i kašalj - kaže Vesić.

Veterinar Nenad Vuletić kaže da pretpostavlja da su alergijske reakcije na ambroziju kod pasa češće u krajevima gde ima mnogo zelenih površina.

- Uglavnom se one manifestuju kijanjem, kašljem i iscetkom iz očiju ili nosa i pri tim simptomima bih savetovao vlasnike da odvedu pse kod veterinara. Patologija ove bolesti obično ne ide dalje, ali potrebno je da životinja uzima antihistaminike kako bi joj bilo bolje. Najbolje je da se uradi i dalja dijagnostika poput testova iz krvi ili sa kože i da se vidi na šta je tačno pas alergičan - kaže dr Vuletić za Kurir.

Pretpostavlja se da će se simptomi alergije na ovu korovsku biljku tek pogoršati i kod ljudi i kod životinja, jer su iz Agencije za zaštitu životne sredine najavili da će najveća koncentracija polenskih zrna ove biljke biti u vazduhu od 25. avgusta do 10. septembra.

Kurir.rs / J. Pronić

Foto: Shutterstock

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track