KINEZI NAGRNULI U SRBIJU: Sve više turista iz Azije, ali im je zmija u džepu, najviše novca TROŠE KOMŠIJE!
Foto: Tanjug/Rade Prelić

dobra turistička sezona

KINEZI NAGRNULI U SRBIJU: Sve više turista iz Azije, ali im je zmija u džepu, najviše novca TROŠE KOMŠIJE!

Društvo -

Prema podacima Zavoda za statistiku u prvih šest meseci Srbiju je posetilo više od milion i po turista.

Direktorka Turističke organizacije Srbije Marija Labović navodi da u Srbiju dolaze gosti iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Kine, Rumunije, Hrvatske i Rusije. Najveći je porast turista iz Kina.

- Turisti iz Kine, generalno turisti sa dalekih tržišta, kada prelaze tako dalek put, uglavnom gledaju da obiđu više od jedne zemlje, ali sve češće imamo situaciju da nam dolaze i individualni turisti iz Kine sa obzirom na to da nemamo vizu za državljane Kine i da im je sada relativno jednostavno da organizuju put i dolazak u Srbiju - objašnjava Labovićeva.

Dodaje da je Srbija prepoznata kao destinacija koja je među najbrže rastućima kada su ukupno inostrani turisti u pitanju.

foto: Sonja Spasić

- U ovom trenutku smo na trećem mestu po porastu broju dolaska i noćenja inostranih turista. Ispred nas su Crna Gora i Turska - kaže ona.

Dodaje da je povećan broj dolaska i noćenja turista iz Rusije.

- Turisti iz Rusije se prosečno duže zadržavaju od ostalih inostranih turista u Srbiji. Oni ostaju po pet dana - objašnjava Labovićeva.

Strani turisti najviše posećuju – Beograd, Novi Sad, Kopaonik, Zlatibor, Vrnjačku Banju, Sokobanju i Suboticu, dok domaći turisti najviše idu na Zlatibor, Kopaonik, Vrnjačku Banju, i Sokobanju. Broj gostiju Beograda se povećava.

- Dodatni sadržaji privlače turiste, primer je Sokaobanja koja je ušla u top deset destinaija. Puno je uloženo u nju, što su prepoznali i inostrani turisti - navodi Labovićeva, za RTS.

Najviše troše turiste iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Velike Britanije, Slovenije, Nemačke, Švajcarske, SAD.

- Oni koji su u top pet u dolascima nisu u top pet po potrošnji, što je zapravo isto dobro jer imamo i turiste iz drugih zemalja koji dolaze i možda nisu ušli u top pet po broju noćenja ali jesu po prihodu koji ostvarujemo od njihovog dolaska u Srbiju - objašnjava Labovićeva.

Kurir.rs/RTS

Foto Tanjug/Rade Prelić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track