SRBIN INDIJANCIMA VRATIO PONOS: Evo šta je indijanski poglavica iz Sijetla poručio Leskovčaninu Gojku Mitiću, koji je glumio Vinetua u 40 filmova NJEGOVA PORUKA SE ZAUVEK PAMTI! (VIDEO)
Foto: Printscreen Facebook/Južne vesti

filska zvezda u nemačkoj i rusiji

SRBIN INDIJANCIMA VRATIO PONOS: Evo šta je indijanski poglavica iz Sijetla poručio Leskovčaninu Gojku Mitiću, koji je glumio Vinetua u 40 filmova NJEGOVA PORUKA SE ZAUVEK PAMTI! (VIDEO)

Društvo -

"Hvala ti, vratio si mi moj ponos", bile su reči indijanskog poglavice kada je odgledao filmove o ovim starosedeocima američkog kontinenta u kojem je glavne uloge igrao najpoznatiji Vinetu, Leskovčanin Gojko Mitić, glumac i reditelj koji već više od pola veka živi i radi u Nemačkoj.

foto: Printscreen Facebook/Južne vesti

Mitić u emisiji "15 minuta" priča da je posle brojnih uloga Indijanaca u filmovima koji su šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog veka snimani u Nemačkoj, jednog dana otputovao u Ameriku, u grad Sijetl.

Tamo je boravio u plemenu Indijanaca sa kojima je ponovo gledao svoje filmove.

"Nakon što su videli filmove i kada sam ja krenuo, kada sam se oprašato od njih onda mi je poglavica rekao "hvala ti, vratio si mi moj ponos". To mnogo znači za njih - priča Mitić.

Iako je studirao DIF i kao mladić nije razmišljao o glumi, čitav život je proveo ispred kamere, a kaže da je počelo sve slučajno i iz potrebe da kao student iz provincije zaradi koji dinar.

foto: Printscreen Facebook/Južne vesti

"U Jugoslaviji je bilo dosta tih koprodukcija i počelo se sa jednim engleskim filmom gde su izabrali naš par DIF-ovaca da odemo na snimanje jer smo jaki momci i možemo da jašemo i mašemo mačevima. Trebalo je da ja dubliram glavnog glumca. I tako je krenulo… Sa manjim ulogicama dok nije došla glavna - kaže Mitić.

Proslavila ga je uloga Vinetua, ekranizovanog lika iz romana Karla Maja, a snimio je 40 filmova posvećenih ovom narodu. Zbog toga je danas vrsni poznavalac filozofije Indijanaca i protivnik kolonizacije američkog kontinenta.

"Svaki normalan čovek bi morao da bude kritičar kolonizacije - jasan je Mitić.

Zbog čega nije glumio u srpskim filmovima i pored velike popularnosti u Nemačkoj i Rusiji, kako je dobio svoj asteroid i šta Mitić misli o srpskom filmu, pogledajte u emisiji "15 minuta".

(Kurir.rs/Južne vesti, A.Stankov)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track