Ljubljanska banka vratila pare samo Slovencima

Ljubljanska banka vratila pare samo Slovencima

Društvo -
Da bi izvrdala plaćanje, osnovana je Nova Ljubljanska banka, na koju je prebačena sva imovina, dok su dugovi ostali Ljubljanskoj banci

ZAGREB - Pitanje Ljubljanske banke i njena obaveza da štedišama iz Hrvatske i drugih bivših jugoslovenskih republika nadoknadi novac, koje je jedno od otvorenih pitanja u odnosima Hrvatske i Slovenije, biće predmet sutrašnjih razgovora šefova diplomatije dve zemlje Vesne Pusića i Karla Erjavca na sastanku u Briselu. Slovenački ministar spoljnih poslova Erjavec izjavio je za mariborski list Večer da bez rešenja pitanja Ljubljanske banke neće biti ratifiikacije hrvatskog pristupnog ugovora Evropskoj uniji.

Erjavec je podsetio da slovenački parlament o ratifikaciji odlučuje dvotrećinskom većinom, pa ne veruje da će je poslanici podržati ako se ne reši pitanje Ljubljanske banke. Hrvatska ministarka spoljnih i evropskih poslova Pusić smatra da ratifikaciju pristupnog ugovora treba jasno razdvojiti od pitanja Ljubljanske banke. Slovenija traži da Hrvatska pristane da se pitanje duga Ljubljanske banke rešava u okviru pregovora o sukcesiji bivše SFRJ, što je potpuno suprotno stavu hrvatske vlade, koji je već nekoliko puta iznela i sama ministarka.

Nakon raspada zemlje Ljubljanska banka je slovenačkim štedišana isplatila devize, ali ne i hrvatskim koji su u njoj imali 585 miliona tadašnjih nemačkih maraka (oko 250 miliona evra) i štedišama iz drugih novonastalih zemalja. Da bi izvrdala plaćanje, osnovana je Nova Ljubljanska banka, na koju je prebačena sva imovina, dok su dugovi ostali Ljubljanskoj banci iz koje se bezuspešno pokušavaju namiriti štediše koji isposluju povraćaj sredstava sudskim putem. Dvoje ministara na Kroacija samitu u Dubrovniku pre dve sedmice načelno su se saglasili da bi u rešavanju tog pitanja mogla da budu angažovana dva stručnjaka, a Pusićeva je ponovo naglasila da spor oko Ljubljanske banke ne treba vezati za ratifikaciju.

Dva meseca pre toga, nakon prvog sastanka hrvatskog i slovenačkog premijera Zorana Milanovića i Janeza Janše, na kome se razgovaralo i o pitanju Ljubljanske banke, Pusićeva je izjavila je da bi bilo potpuno nezamislivo da se Hrvatska nađe u situaciji da po peti put nešto što nema veze s pristupanjem Hrvatske EU stane na put slovenačkom napredovanju u ratifikaciji hrvatskog pristupnog ugovora.

Kako su najavili hrvatski mediji, sutra će razgovore u Briselu o tome može li se most na Pelješcu kandidovati za novac iz evropskih strukturnih fondova iskoristiti i za pitanje Ljubljanske banke. Na sastanku će učestvovati i evropski komesar za regionalnu politiku Johanes Han i ministri spoljnih poslova Italije i Grčke.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track