Najnovije vesti

VIŠI SUD: Ponovo odložen početak suđenja za fantomsku firmu Asomakum
Foto: Stefan Jokić

prevara

VIŠI SUD: Ponovo odložen početak suđenja za fantomsku firmu Asomakum

Društvo

BEOGRAD - Početak suđenja u procesu protiv Dragoslava Joksimovića (56) optuženog da je 2010. godine otvorio fantomsku firmu za pranje para falsifikovanom ličnom kartom na ime brata predsednika Srbije, Andreja Vučića, odložen je danas u Višem sudu u Beogradu.

 

foto: Dado Đilas

Suđenje je odloženo za novembar zbog izostanka sudije, a u maju je odloženo na zahtev odbrane radi dostavljanja transkripta i drugih procesnih razloga.

 

U ovom procesu, pored Joksimovića, optuženo je još 17 okrivljenih koji se takođe terete da su osnivali fantomske firme za pranje para.

 

Nakon otkrivanja ove prevare, Privredni sud u Beograd je po tužbi Andreja Vučića poništio osnivanje "Asomakuma", pošto je utvrđeno da je reč o neregularnoj firmi osnovanoj na osnovu falsifikovane lične karte, a što je potvrđeno grafološkim veštačenjem.

 

Pored Joksimovica, za prevaru u sticaju krivičnim delom pranje novca u ovom slučaju optuženi su i Nemanja Perić, Aleksandar Jović, Mladen Aković i Goran Bošković.

 

foto: Stefan Jokić

Takođe, za krivično delo zloupotreba položaja odgovornog lica terete se Milan Mašić, Snežana Đuričić, Vladimir Antić, Živorad Živanić, Jefta Jovanović, Slaviša Smiljić, Safet Feković, Predrag Knežević, Mladen Janković, Dragiša Puzović, Vladimir Matić, Matija Vujnović i Dimitrije Filaktov.

 

Tužilaštvo tvrdi da su od jula 2009. do avgusta 2010. falsifikovanim ličnim kartama optuženi osnivali firme, prikazivali da one posluju i tako obmanuli Poresku upravu da bi dobili povraćaj poreza od oko 29 miliona dinara.

 

Sumnja se da je novac kasnije završavao na računima kako domaćih, tako i mnogih kineskih kompanija od kojih su neke povezane sa optuženima.

 

(Kurir.rs/Tanjug)

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...