U SRBIJI POČELA NOVA ŠKOLSKA GODINA: Školarce sačekao štrajk
Foto: Shutterstock

Zvono

U SRBIJI POČELA NOVA ŠKOLSKA GODINA: Školarce sačekao štrajk

Društvo -

Start: U klupe se vratilo 800.000 đaka, prosvetari zatražili povećanje zarada, a premijerka Ana Brnabić obećala veće plate od 1. januara

Posle dva i po meseca raspusta juče se u školske klupe vratilo 800.000 đaka, a u prvi razred je pošlo oko 70.000 prvačića. Mnogi roditelji su sa zebnjom primili vest da je prvi dan školske godine obeležio i štrajk. Iako su prosvetari tvrdili da su časovi trajali 30 minuta u 760 škola, Ministarstvo prosvete je saopštilo da se to desilo u 237 škola.

Tokom obilaska OŠ „Prvi maj“ u Vladimirovcu, u školske klupe juče su se nakratko vratili i premijerka Srbije Ana Brnabić i ministar prosvete Mladen Šarčević.

foto: Vlada Srbije/ Slobodan Miljević

Premijerka u školi

Premijerka je najavila znatno povećanje plata u prosveti od 1. januara 2020. godine, iako su oni tražili da to bude od 1. oktobra, za 20 odsto. Ona je posebno zahvalila nastavnicima, učiteljima, profesorima, direktorima škola, pedagozima i nastavnom kadru jer oni, kako kaže, nose celu reformu. - U okviru ukupnog poboljšanja uslova, od 1. januara ih očekuje znatno povećanje plata, to su više nego zaslužili - poručila je Brnabićeva.

Ona je naglasila da će Vlada ostati posvećena obrazovanju i dodala da joj je drago jer se u Srbiji dešava sveukupna reforma obrazovnog sistema. - Prošle godine smo počeli sa uvođenjem digitalnih udžbenika. Radi se budžetiranje za još 10.000 digitalnih učionica u 2020. godini. Cilj je da do 2021. godine imamo kompletnu digitalnu prosvetu - rekla je Brnabićeva i navela da joj je drago što je programiranje uvedeno kao obavezan predmet od petog razreda osnovne škole, a da se od ove godine uvodi i u sedmom i osmom razredu, a sledeće godine i za prvake.

Ministar prosvete Mladen Šarčević kao najveći cilj naveo je izradu strategije obrazovanja i nauke do 2030. godine. Upitan za odluku Unije sindikata da školska godina započne skraćenjem časova, uz traženje pregovora zbog korekcije platnih razreda, rekao je da je spreman za pregovore, da je to moglo da se dogodi i u junu, ali da se tokom leta niko nije javio.

foto: Tanjug/Sava Radovanović

Gradonačelnik u Borči

Gradonačelnik Beograda prof. dr Zoran Radojičić posetio je juče OŠ u Borči „Stevan Sremac“ i „Bora Stanković“ na Voždovcu.

Nebojša Stefanović VOZAČI, PAZITE NA DECU

foto: Marina Lopičić

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović zamolio je vozače da budu odgovorni i oprezni u saobraćaju i da smanje brzinu: - Ljudski faktor često utiče na to da dođe do tragičnog ishoda. Molim vozače da posebnu pažnju obrate na decu, pogotovo prvake, koji idu prvi dan u školu i nisu naviknuti na uslove saobraćaja.

I POZNATI SA DECOM U ŠKOLI

Političar Čedomir Jovanović objavio je na društvenim mrežama selfi sa suprugom i dve ćerke, uz poruku „Hey Ho, Let’s Go!“, i tako poželeo ćerki srećan početak nove školske godine.

foto: Instagram

Pevačica Neda Ukraden, objavila je na svom Instagram profilu nekoliko fotografija sa unukama koje su juče krenule u prvi razred.

foto: Instagram

- Srećan polazak u školu našim prvačićima Aleksandri i Nedi. Da odrastu u zdrave, srećne i uspešne ljude - napisala je Neda.

Kurir.rs/Mina Branković Foto: Shutterstock

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track