SPREČITE NESREĆE: Postavite odbojnu ogradu na Pančevcu, može spasti živote
Foto: Kurir/Branka Travica

Oštro STRUČNJACI KRITIKUJU JP PUTEVE SRBIJE

SPREČITE NESREĆE: Postavite odbojnu ogradu na Pančevcu, može spasti živote

Društvo -

Nadležni treba da obezbede sigurno kretanje vozila jer put ne sme biti uzrok nesrećama, već ih mora maksimalno ublažiti, ističe Damir Okanović, direktor Komiteta za bezbednost saobraćaja

Nakon brojnih nesreća koje su se dogodile na poznatom beogradskom Pančevačkom mostu, pre tri dana desila se još jedna koja je bila okidač da direktor Komiteta za bezbednost saobraćaja uputi oštru kritiku Javnom preduzeću „Putevi Srbije“. On je tražio postavljanje zaštitne odbojne ograde na ovom mestu jer, kako navodi, ona može spasti živote.

Naime, epilog poslednje nesreće na tom mostu, kada je auto sleteo kroz ogradu na beton, teške su povrede mladića (25) i devojke (19).

foto: Kurir/Branka Travica

Direktor Komiteta za bezbednost saobraćaja Damir Okanović tim povodom napisao je na svom Tviter profilu: „Koliko još automobila treba da sleti s Pančevačkog mosta da bi se odgovorni u JP ‘Putevi Srbije’ udostojili da postave zaštitnu odbojnu ogradu?“.

Okanović za Kurir pojašnjava da pomenuti most trenutno poseduje ogradu koja služi da zaštiti pešake, dok su vozači zaštićeni samo na jednom delu mosta. Navodi i da bi rešenje bilo u postavljanju zaštitne odbojne ograde, koja bi sprečila sletanja s mosta:

foto: Dragana Udovičić

- Ograda koja sada postoji nema funkciju da odbije i zaštiti vozilo od pada, već isključivo služi za zaštitu pešaka. Samo jedan deo mosta osiguran je odbojnim elementima, ali logično je da se nesreće dešavaju upravo na delu koji nije obezbeđen. Na svakom putu, a posebno mostu, mora da postoji sistem koji umanjuje mogućnost nesreće, u ovom slučaju sletanja. Ovakva ograda bi bila i dodatna zaštita za pešake, više ne bi morali da brinu da li će neki automobil sleteti i pasti na njih - kaže Okanović.

JP „Putevi Srbije“ NIJE IM DO ODGOVORA

Kurir je pokušao da stupi u kontakt s nadležnima iz JP „Putevi Srbije“, gde su nas uputili da pošaljemo pitanja uz obećanje da ćemo dobiti odgovor. Međutim, i nakon višesatnog čekanja, na pitanje da li razmatraju uvođenje odbojnih elemenata na Pančevačkom mostu, odgovori su izostali.

Kurir.rs/M. Vujović Foto: Kurir/Branka Travica

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track