TITO JE I DALJE U ZGRADI NEKADAŠNJE SAVEZNE SKUPŠTINE! Društvo mu prave Ribar i Moša Pijade, a nećete verovati gde su smešteni poznati Jugosloveni
Foto: Profimedia, Nebojša Mandić

na plafonu grbovi svih jugoslavija

TITO JE I DALJE U ZGRADI NEKADAŠNJE SAVEZNE SKUPŠTINE! Društvo mu prave Ribar i Moša Pijade, a nećete verovati gde su smešteni poznati Jugosloveni

Društvo -

U zapećku zdanja Skupštine Srbije, malom hodniku iza restorana, pored sporednih stepenica, nalazi se kutak posvećen bivšim Jugoslavijama. Sa biste socijalističkog političara Ivana Ribara otpala su slova, pa mu je ostalo samo "I", dok nekadašnjem predsedniku parlamenta SFRJ Milentiju Popoviću nedostaje "M".

Poprsja njihovih savremenika - Josipa Broza Tita, Moše Pijade i Edvarda Kardelja još se drže. Pored njih spušten je aparat za gašenje požara, a iz zida vire kablovi. Ispod plafona nalaze se grbovi svih Jugoslavija.

Ovuda retko ko prolazi. Gosti restorana koji krenu ka obližnjem toaletu, nekoliko zaposlenih u skupštinskim službama čije su kancelarije blizu, ali i poslanik Muamer Zukorlić, čiji je kabinet baš u ovom "jugoslovenskom kutku".

Direktor Instituta za savremenu istoriju, profesor Momčilo Pavlović, kaže da se prema nasleđu moramo ponašati civilizovano, a sa simbolima i artefaktima postupati po načelima muzeologije i održavati ih.

- Nijedan beleg ni spomenik ne treba rušiti nego samo praviti nove - kaže Pavlović.

Obeležja političarima socijalizma mogla su pre nekoliko godina da završe u "starom gvožđu". Poslanik Srpskog pokreta obnove Aleksandar Jugović tražio je da se one uklone jer im nije mesto u zakonodavnom domu, ali ovaj predlog nije dobio podršku. Tako su vajarska dela Borisa Kalina, Zdravka Kalina, Nikole Jankovića i Antuna Augustinčića ostala u jednom od hodnika parlamenta.

On, ipak, dodaje da su komunisti započeli kolo uništavanja i rušenja spomenika i obeležja kraljevine.

- Skupština je delila sudbinu naroda i države. Skrnavili su je i komunisti. Oni su je prilagodili svojim potrebama, simbolima i ličnostima. Petog oktobra je i zapaljena. Ipak, suština je u tom neprestanom diskontinuitetu i urušavanju spomenika prethodnika. Komunisti su to kolo započeli, ali ono mora jednom da prestane. Oni su čak na kraljevskom dvoru stavili petokrake. Suština je u tome da moramo da imamo razuman odnos prema istoriji, bez obzira na to da li nam se neke ideologije sviđaju ili ne. Prošlost ne možemo da menjamo, ali možemo da menjamo odnos prema njoj - objašnjava Pavlović.

On kao primer navodi slučaj da je pored ploče gde su pomenuti poginuli učenici Valjevske gimnazije kao članovi NOB, postavljena još jedna sa imenima đaka koji su bili učesnici rata u drugim pokretima. To je, kaže, način da se umiri istorija i da se sve naše podele i bitke, stave sa strane.

Ovaj pelcer se, zasada, ne prima, s obzirom na nedavni zahtev POKS Žike Gojkovića da se petokraka protera sa javnih događaja. Zvezda je i sada "preživela", ali spomenici onima koji su je na kapi nosili propadaju. Istina, ne zbog zahteva protivnika socijalizma, nego nebrige institucija.

(Kurir.rs/Novosti)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track