VERSKI TURIZAM U SRBIJI U USPONU: Kinezi opčinjeni freskama, Turci hrle u Novi Pazar
Foto: Kurir, Shutterstock

POZITIVNO

VERSKI TURIZAM U SRBIJI U USPONU: Kinezi opčinjeni freskama, Turci hrle u Novi Pazar

Društvo -

Za svakog ponešto: Stranci traže da vide manastire Mileševu, Sopoćane,
Žiču i Studenicu, zatim Veliku džamiju u Novom Pazaru, ali i gostoljubivo monaštvo u manje poznatim manastirima

Freska „Beli anđeo“ u manastiru Milešava, kao i one u Sopoćanima i Studenici, zatim Velika džamija u Novom Pazaru, ali i gostoljubivo monaštvo u manje poznatim manastirima poput Nikolja na Rudniku i Kamenca kod Kragujevca ostavljaju bez daha strane turiste, posebno Kineze i Turke, koji u Srbiju dolaze na poklonička putovanja.

Fascinira turiste... „Beli anđeo“
Fascinira turiste... „Beli anđeo“foto: Shutterstock

Dolaze organizovano

Dok najčuvenije pravoslavne manastire uglavnom organizovano posećuju turisti iz Rusije i iz drugih zemalja bivšeg SSSR, ali i Srbi iz Amerike i Švedske, Turci su skloniji poseti džamijama u Novom Pazaru i Sjenici. Iako u Srbiju dolaze zbog prirodnih lepota, turisti iz Kine i drugih dalekoistočnih zemalja bivaju fascinirani freskama koje vide prvi put u životu.

Nezaobilazno zdanje... Manastir  Mileševa
Nezaobilazno zdanje... Manastir Mileševafoto: Shutterstock

- Strani turisti traže najpoznatije manastire Mileševu, Studenicu, Sopoćane, Žiču i neretko žele da se spuste do Crnogorskog primorja i posete Ostrog, Dajbabe, Moraču i neke manastire na Crnogorskom primorju. To su uglavnom ruski državljani i turisti iz drugih zemalja bivšeg SSSR, poput Kazahstana, Ukrajine i Belorusije. Pored ovih prethodno nabrojanih, mi volimo da ih odvedemo i u manje poznate drevne manastire Voljavča i Nikolje na Rudniku i Kamenac kod Kragujevca, gde je posebno izražena gostoljubivost monaštva. Što se nepravoslavnih naroda tiče, oni vole da vide manastire u jugozapadnoj Srbiji iz doba Nemanjića, poznate po fresko-slikarstvu, gde se stranci oduševe freskama naročito u Sopoćanima - kaže za Kurir Marjan Božičnik, vlasnik jedne od turističkih agencija iz Nove Pazove, koja se bavi i pokloničkim turizmom.

On ističe da sveštenici iz Rusije obično dovode u Srbiju vernike iz svoje parohije koji, osim crkava i manastira, vole da vide i Beograd i Sremske Karlovce.

foto: Filip Plavčić

- Što se nepravoslavnih naroda tiče, imali smo grupe iz Turske, kojima je zanimljivo da vide i naše manastire, ali se dobro osećaju kada posete Novi Pazar i Sjenicu, gde ima muslimanskog stanovništa, pa se osećaju kao kod kuće - ističe Božičnik.

Kombinovane ture

Aleksandar Seničić, direktor Asocijacije turističkih agencija Srbije (Juta), naglašava da, što se tiče turista sa dalekih destinacija, nema velikog interesovanja za verske objekte, pa se za njih prave kombinovane višednevne ture u okviru kojih obiđu gradove i, usput, jedan ili dva manastira. - Turiste sa Dalekog istoka zanimaju prirodne lepote poput Tare, Zlatibora, Vlasine, i u sklopu tih tura ponudi im se i obilazak nekog od naših manastira. Interesantno im je fresko-slikarstvo jer se prvi put susreću s tim, kao i to što su objekti stari po šest-sedam vekova. Turisti iz Turske vole da obiđu spomenike iz osmanlijskog perioda - Kalemegdan, Smederevsku tvrđavu, kao i Veliku džamiju u Novom Pazaru, i oduševljeni su što u srcu Srbije postoji pravi orijentalni grad, a Izraelci, pored manastira, uvek obiđu i sinagoge, ako postoje u mestu u kojem borave - ističe Seničić.

ČINJENICE

PRIVLAČE IH KULTURA I ISTORIJA

- 6 odsto domaćih turista kulturno-istorijsko nasleđe navodi kao razlog posete nekoj turističkoj destinaciji - 23 odsto domaćih turista koji su boravili u nekom mestu obilazili su kulturno-istorijske spomenike - 62 odsto stranih turista navodi da im je motiv posete kulturno-istorijsko nasleđe

Turistička organizacija Srbije POTENCIJAL VELIKI, ALI NEDOSTAJE PROMOCIJA

U Turističkoj organizaciji Srbije kažu da je potencijal verskog turizma veliki i da bi se prihod mogao uvećati intenzivnijom promocijom, koordinisanom saradnjom turističkih institucija i institucija kulture. - U Srbiji hodočasnički turizam ne postoji kao način posete verskih objekata, već su zastupljene individualne i grupne posete, kao i posete manifestacija različitog karaktera koje se organizuju u okviru verskih objekata. Strategija razvoja turizma Srbije od 2016. do 2025. ne ističe verski turizam, već ga posmatra kao deo kulturnog nasleđa - kaže za Kurir Aleksandar Šuša, savetnik Turističke organizacije Srbije.

Domaći turisti OVČARSKO-KABLARSKA KLISURA IM JE OMILJENA

Marjan Božičnik ističe za da, za razliku od stranaca, domaći turisti sada više traže manje poznate manastire. - Ima nekoliko manastira koji su veoma popularni kod domaćih turista, a to su Tumane, manastiri kruševačkog kraja Bošnjane, Đunis, Sveti Roman, zatim fruškogorski manastiri, kao i manastiri u okolini Pirota - Sukovo i Poganovo. Posebno su im interesantni manastiri u Ovčarsko-kablarskoj klisuri, koju nazivaju srpskom Svetom gorom, kao i manastiri valjevskog kraja, pogotovo Lelić i Ćelije - naglašava Božičnik.

Kurir.rs/Slavica Tomčić Foto: Kurir/shutterstock

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track