DCV ORGANIZUJE MEĐUNARODNU RADIONICU TRAGANJA I SPASAVANJA: Srbija će tri dana u septembru biti centar razmene znanja, iskustva i praksi
Foto: cad.gov.rs

civilno vazduhoplovstvo

DCV ORGANIZUJE MEĐUNARODNU RADIONICU TRAGANJA I SPASAVANJA: Srbija će tri dana u septembru biti centar razmene znanja, iskustva i praksi

Društvo -

Direktorat civilnog vazduhoplovstva 16, 17. i 18. septembra organizuje dva velika događaja posvećena tematici traganja i spasavanja. Srbija će u ova tri dana postati regionalni centar razmene znanja, iskustava i najboljih praksi u oblasti pretrage i pomoći civilnim letelicama koje su u opasnosti ili su doživele udes.

Kako je saopšteno iz DCV-a 16. i 17. septembra biće održana Međunarodna ICAO radionica na temu traganja i spasavanja u civilnom vazduhoplovstvu u saradnji sa kancelarijom ICAO-a za Evropu i Severni Atlantik (ICAO EUR/NAT).

Drugog dana radionice 17. septembra na Aerodromu "Nikola Tesla“ (na poligonu Vatrogasno-spasilačke jedinice) biće održana demonstracija procedura i postupaka u slučaju udesa većeg vazduhoplova u blizini aerodromske zone uz učešće helikoptera Helikopterske jedinice MUP-a.

Dan kasnije, 18. septembra na aerodromu Vršac biće organizovana godišnja vežba traganja za vazduhoplovom i spasavanja lica punog kapaciteta naziva "SAREX 38-19“. Ova vežba biće do sada najveća simulacija udesa letelica i aktiviranja celokupnog civilnog i vojnog sistema traganja i spasavanja Srbije.

Ovogodišnji SAREX biće interesantan i po premijeri novih Erbas helikoptera na jednoj vazduhoplovnoj vežbi od njihovog dolaska u Srbiju. Planirano je da učestvuju po jedan SAR opredeljen H-145M RV i PVO i Helikopterske jedinice MUP-a.

Ovako je bilo na prošlogodišnjem SAREX-u:

SAR radionica u saradnji sa ICAO

Regionalna kancelarija ICAO u saradnji sa DCV pokrenula je projekat održavanja međunarodne radionice na temu traganja i spasavanja u civilnom vazduhoplovstvu za svih 56 država koje se nalaze u ICAO EUR/NAT regionu.

Događaj će se održati u Beogradu, 16. i 17. septembra 2019. godine, u hotelu Hajat:

– Pored predstavnika država iz ICAO EUR/NAT regiona, kojih ima preko 50, očekuje se da događaj okupi i predstavnike međunarodnih vazduhoplovnih organizacija, kao što su ICAO, EUROCONTROL, COSPAS-SARSAT, Evropske komisije, IATA, EASA, CANSO i IFALPA.

ICAO EUR/NAT kancelarija je pripremila i uputila pozivno pismo, a veliki broj zemalja i međunarodnih organizacija već je potvrdio svoje učešće.

Organizacija radionice na temu traganja i spasavanja u Republici Srbiji, dolazi kao rezultat prepoznatog kvaliteta rada Direktorata, a što je i sam ICAO potvrdio nedavnom proverom rada naše institucije, kada je utvrđeno da je stepen usaglašenosti sistema civilnog vazduhoplovstva u Republici Srbiji, sa međunarodnim standardima i preporučenom praksom 93,3 odsto, što našu zemlju svrstava na 5. mesto u Evropi, saopšteno je iz nacionalnog vazduhoplovnog regulatora.

foto: cad.gov.rs

Najveći SAREX do sada

Kako je najavljeno iz DCV ovogodišnji SAREX biće najveća i najkompleksnija vežba angažovanja svih segmenata sistema pretrage i spasavanja u civilnom vazduhoplovstvu. Na aerodromu "Nikola Tesla“ (poligon Spasilačko-vatrogasne jedinice) i aerodromu Vršac SMATSA Pilotske akademije biće simulirani udesi nekoliko letelica, novi Erbas helikopteri vojske i policije obavljaće pretragu za realno aktiviranim ELT predajnicima i evakuaciju unesrećenih, RCC centar DCV koordinisaće sve aktere i službe kao i medicinsko zbrinjavanje povređenih i njihov transport do zdravstvenih ustanova:

– U skladu sa usvojenim godišnjim planom vežbi Sektora za traganje i spasavanje Direktorata civilnog vazduhoplovstvu Republike Srbije, 18. septembra 2019. godine, planirano je održavanje godišnje vežbe traganja za vazduhoplovom i spasavanje lica punog kapaciteta po nazivom "SAREX 38-19”, na aerodromu Vršac.

Vežba ima za cilj uvid u pripremljenost i tehničku osposobljenost angažovanih učesnika u sistemu za pružanje usluga traganja za vazduhoplovom i spasavanja lica u civilnom vazduhoplovstvu Republike Srbije kroz sprovođenje različitih scenarija udesa civilnog vazduhoplova.

Pored predstavnika Direktorata, planirano je učešće pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije, Ministarstva odbrane Republike Srbije, Ministarstva zdravlja Republike Srbije, Кontrole letenja Srbije i Crne Gore SMATSA doo, Crvenog krsta Srbije, Gorske službe spasavanja, kao i predstavnika lokalnih spasilačkih službi.

foto: cad.gov.rs

Na vežbi će biti prisutni i posmatrači u okviru regionalne saradnje, a kao aktivnosti Regionalnog savetodavnog komiteta za traganje i spasavanje u civilnom vazduhoplovstvu (RASARAC), uspostavljen na inicijativu Direkatorata i Evrokontrola.

Očekuje se prisustvo državnih zvaničnika, predstavnika angažovanih ministarstava, agencija i organizacija uključenih u sistem traganja i spasavanja u civilnom vazduhoplovstvu Republike Srbije, saopšteno je iz DCV.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track