Najnovije vesti

NOVI SKANDAL POTRESA VRANJSKU EPARHIJU: Pahomije ponovo napastvovao monahe?
Foto: Nebojša Mandić

AFERA

NOVI SKANDAL POTRESA VRANJSKU EPARHIJU: Pahomije ponovo napastvovao monahe?

Društvo

Bludne radnje: Četiri monaha i tri iskušenika napustili manastir Sveti Prohor Pčinjski, a kako otkriva naš izvor, oni su zapravo pobegli od episkopa vranjskog, koji je hteo da ih pipka

Četiri monaha i tri iskušenika manastira Prohor Pčinjski Vranjske eparhije napustili su ovu svetinju, a kako Kurir nezvanično saznaje, oni su iz manastira otišli zbog vladike Pahomija, koji je pokušao da ih seksualno zlostavlja!

Prema nezvaničnim saznanjima, jedan od monaha dobio je kanonski otpust od vladike Pahomija, a ostali su krenuli za njim. Monah koji je dobio otpust navodno je trebalo da postane iguman, ali Pahomije to nije hteo da dozvoli. Kao zvaničan razlog odlaska navodi se kanonski otpust, međutim, izvori Kurira iz Srpske pravoslavne crkve tvrde drugačije. Kao pravi razlog monaškog bega iz ovog manastira navodi se sklonost episkopa Pahomija ka osobama istog pola i nepristajanje ovih momaka na njegove ideje i predloge.

foto: Nebojša Mandić

- On (Pahomije, prim. aut.) ima sklonosti ka istom polu, ti ljudi nisu te vrste i nemaju te sklonosti kao on i otišli su. I igumanija Stefanida i sestrinstvo su prošle godine u martu pobegli od njega - kaže izvor iz SPC i dodaje da je užasno to što Pahomije radi.

Ovo nije prvi put da ovakve optužbe idu na račun prvog čoveka Eparhije vranjske. Podsetimo, Pahomije je završio na sudu 2003. godine zbog optužbi za pedofiliju. On je pred građanskim sudom oslobođen 2006. godine, kad je njegov predmet zbog optužbi za seksualno zlostavljanje četiri dečaka prebačen iz vranjskog u niški sud. Opštinski sud u Nišu tada je oslobodio Pahomija, koji je uvek negirao krivicu. U dva od četiri predmeta oslobodio ga je zbog nedostatka dokaza, dok su druga dva predmeta zastarela.

Pored ovoga, 2013. Osnovno tužilaštvo u Vranju pokrenulo je još jedan postupak protiv vladike Pahomija, nakon optužbi magacionera eparhije, koji je vladiku optužio za seksualno zlostavljanje. Međutim, godinu dana kasnije tužilaštvo je utvrdilo da nema razloga za pokretanje krivičnog postupka.

Prljav veš iza  manastirskih zidina... Prohor Pčinjski
Prljav veš iza manastirskih zidina... Prohor Pčinjskifoto: Shutterstock

Vladika Pahomije u razgovoru za Kurir kaže da pomenuti manastir nema toliko monaha, već da je samo jedan monah, Justinijan, dobio kanonski otpust prošlog četvrtka, ali zbog neprimerenog ponašanja. - Dobio je uslovni kanonski otpust iz razloga što se ponašao suprotno svim pravilima života u manastiru, pitajte njega šta je uradio. On je jedini monah, ovi ostali su bili gosti manastira - kaže Pahomije.

Kako saznajemo, monah koji je dobio uslovni kanonski otpust sada je u potrazi za drugom eparhijom.

Vernici ogorčeni SKLONITE VLADIKU ŠTO PRE

Vernici Eparhije vranjske ogorčeni su na Pahomija, a na društvenim mrežama neki od njih mole patrijarha Irineja da ga skloni što pre iz eparhije. Neki od vernika takođe smatraju da je razlog odlaska monaškog bratstva iz Prohora Pčinjskog upravo nepristajanje na bludne radnje episkopa vranjskog Pahomija.

Beže od vladike IGUMANIJA STEFANIDA NAPUSTILA EPARHIJU

Ovo, inače, nije prvi put da monasi i sveštenstvo napuštaju Vranjsku eparhiju, marta prošle godine igumanija Stefanida, nastojateljnica manastira Sveti Prohor Pčinjski, napustila je sa sestrinstvom ovu eparhiju, a pre tri godine vladika Pahomije je svojom bahatošću najurio 15 monaha iz manastira Sveti Pantelejmon. Vernici su teško podneli odlazak igumanije Stefanide, koja je otišla razočarana. Ona je u jednoj od poruka koje je uputila prijatelju rekla da je morala da ode jer više nije mogla da izdrži, kao i da je čelnicima eparhije kazala da lažu i kradu. Međutim, eparhija je ove navode negirala i saopštila da je prelazak igumanije u Eparhiju raško-prizrensku bilo u skladu s kanonskim poretkom.

Kurir.rs/ekipa kurira  Foto: Nebojša Mandić

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...