Najnovije vesti

DOMOVI ZDRAVLJA SU OD SADA POD NADLEŽNOŠĆU REPUBLIKE: Lončar obišao zdravstvene ustanove Topličkog okruga! Unapređuje se nivo i KVALITET zdravstvenih usluga
Foto: Marina Lopičić

prokuplje i okolina

DOMOVI ZDRAVLJA SU OD SADA POD NADLEŽNOŠĆU REPUBLIKE: Lončar obišao zdravstvene ustanove Topličkog okruga! Unapređuje se nivo i KVALITET zdravstvenih usluga

Društvo

Decentralizacija u zdravstvu, u okviru koje su nadležnosti nad domovima zdravlja imale lokalne samouprave, nije dala dobre rezultate, izjavio je Ministar zdravlja Zlatibor Lončar tokom današnje posete Topličkom okrugu.

 

- Novim zakonom želeli smo to da ispravimo. A da bi prelazak domova zdravlja pod nadležnost Republike, kao i formiranje zdravstvenih centara, spajanjem opštih bolnica i domova zdravlja, zaista bili uspešno realizovani, odnosno da bi građanima omogućili unapređen nivo i kvalitet zdravstvenih usluga, neophodno je da se uradi kompletna analiza funkcionisanja ovih zdravstvenih ustanova, njihovih kadrova, korišćenja postojećih prostornih kapaciteta i potencijala medicinske i druge opreme, naveo je Lončar.

 

To je, kako je dodao, složen proces, pa zbog toga i u narednom periodu Ministarstvo zdravlja nastaviti sa obilaskom zdravstvenih ustanova širom Srbije, i kroz analizu kao i razgovor sa zaposlenima i pacijentima ovih ustanova, činiti dalje korake u tom pravcu.

 

 

Ukupno ulaganje ministarstva zdravlja u zdravstvene ustanove Topličkog okruga, u opremu i investicije, od 2014. godine do danas iznosi 124.442.203,56 dinara, odnosno više od milion evra, od čega je najveći deo sredstava uložen u OB u Prokuplju. Prelazak domova zdravlja pod nadležnost Republike, pored bolje organizacije rada, veće efikasnosti i boljeg funkcionisanja ovih zdravstvenih ustanova, omogućiće i značajno veća ulaganja ministarstva zdravlja u zdravstvene ustanove, navodi se u saospstenju.

 

Lončar je obišao domove zdravlja u Blacu, Prokuplju, Kuršumliji i Žitorađi, gde je razgovarao sa zaposlenima kao i pacijentima ovih ustanova. On je obišao i Opštu bolnicu "Dr Aleksa Savić" u Prokuplju, odnosno rekonstruisano odeljenje intenzivne nege sa hirurškim salama, kao i očno odeljenje ove bolnice, koje je dobilo kompletnu opremu za operaciju katarakte.

 

(Kurir.rs/Tanjug)

 

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...