ŠARČEVIĆ ZABRANIO RAD DVEMA ŠKOLAMA: Srednjoj u Tutinu i Saobraćajnoj u Trsteniku izrečena zabrana posle vanredne inspekcije
Foto: Marina Lopičić

odluka ministarstva prosvete

ŠARČEVIĆ ZABRANIO RAD DVEMA ŠKOLAMA: Srednjoj u Tutinu i Saobraćajnoj u Trsteniku izrečena zabrana posle vanredne inspekcije

Društvo -

BEOGRAD - Nakon vanrednog inspekcijskog nadzora, ministar prosvete Mladen Šarčević zabranio je rad Srednjoj školi "Tutin" u Tutinu i Saobraćajnoj školi u Trsteniku.

Inspektori su utvrdili da su škole u dužem vremenskom periodu obavljale delatnost nezakonito i da organi upravljanja nisu obavljali poslove iz svoje nadležnosti.

"Inspektori su utvrdili da je postupanje te dve škole u obavljanju delatnosti dovelo do posledica koje se ne mogu otkloniti nalaganjem mera. Zaključeno je da su se stekli uslovi za preduzimanje radnji propisanih odredbama člana 106. stav 9. Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja, odnosno da se zabrani rad ove dve ustanove", navodi se u saopštenju ministarstva.

Rešenja o zabrani rada je na osnovu člana 131. stav 1. Zakona o opštem upravnom postupku, člana 25. stav 2. Zakona o javnim službama i člana 106. stav 9. Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja potpisao ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević.

POMOĆNICA MINISTRA PROSVETE ZA KURIR: Saobraćajna u Trsteniku nije uopšte imala redovne učenike

Jasmina Jovanović, pomoćnica ministra prosvete za inspekcijske poslove, kaže za Kurir da Saobraćajna škola u Trsteniku nije uopšte imala redovne učenike. - Oni su navodno na početku imali dva ili tri učenika, koja su se posle ispisala i nisu uopšte imali tu redovnu delatnost, nego su samo bavili prekvalifikacijama i dokvalifikacijama. Škola u Tutinu se takođe bavila prekvalifikacijama i dokvalifikacijama, s tim što je nisu sprovodili na način na koji je to propisano i nisu utvrđivali da li je neko ispunio uslove za prekvalifikaciju i dokvalifikaciju i sve je to sprovođeno u vrlo kratkom periodu. Evidencija nije vođena u skladu sa propisima, zakonom i pravilnicima. Zaposleni koju su bili na spisku ispunjavaju uslove, ali zaposleni koji su sprovodili te ispite za njih praktično inspkecija nije mogla da utvrdi njihovo obrazovanje i da li ispunjavaju uslove za to, što su već dovoljni razlozi za zabranu rada - objasnila je Jovanovićeva.

M.B.

Redovan i vanredan inspekcijski nadzor nad obrazovnim ustanovama u Srbiji biće nastavljen i u novoj školskoj godini, navode iz ministarstva.

Dodaju da nadležni organi kontinuirano ispituju sprovođenje zakona i drugih propisa u obrazovnim ustanovama u Srbiji neposrednim uvidom u njihovo poslovanje i postupanje.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track