SRBIN - MEDICINSKI TEHNIČAR SPASAO ŽIVOT AMERIKANKI NA LETU RIM-ATLANTA: Naša bolnica ga poslala na letovanje, a Delta erlajnz se OBRUKAO ZA SVE PARE!
Foto: S.U.

PROFESIONALAC I SIN ZA PRIMER

SRBIN - MEDICINSKI TEHNIČAR SPASAO ŽIVOT AMERIKANKI NA LETU RIM-ATLANTA: Naša bolnica ga poslala na letovanje, a Delta erlajnz se OBRUKAO ZA SVE PARE!

Društvo -

ČANJ/KIKINDA - Savicu Popova (25) iz Novog Miloševa, medicinskog tehničara Opšte bolnice u Kikindi, njegove kolege poslale su na zaslužen odmor u Čanj. Desetodnevno letovanje poklon je Sindikata bolnice za njegov herojski čin. Kao što je Kurir već pisao, Savica je spasio život jednoj Amerikanki na avionskom letu između Rima i Atlante.

On je 45 minuta reanimirao ženu, sve dok avion nije sleteo u najveću vazdušnu luku u SAD. Još tada je Sindikat bolnice odlučio da kolegu nagradi letovanjem. Posebna je priča koga je ovaj sjajan momak poveo u Čanj:

- Odlučio sam da povedem moju majku Ljiljanu. Ona nikad nije bila na moru. Kad sam saznao da su kolege rešile da me iznenade aranžmanom za dve osobe, nisam imao dilemu koga ću povesti. Drago mi je što je mama konačno videla more, ali i što u bolnici radim sa tako divnim ljudima - priznaje Savica.

foto: S.U.

Sećanja na sve što mu se desilo na letu tog 28. marta još uvek su sveža:

- Tokom leta, oglasio se kapetan iz kokpita. Želeo je da zna da li među putnicima ima medicinskih radnika, jer je kod jedne žene došlo do srčanog zastoja. Ustao sam bez razmišljanja i uputio se zadnji deo aviona. Žena je već pala, a ja sam odmah započeo reanimaciju.

foto: S.U.

Pored nje je bila uplakana ćerka. U avionu je bila medicinska oprema: defibrilator, lekovi, kiseonik. Amerikanku sam reanimirao punih 45 minuta dok avion nije sleteo - prisetio se Savica i dodao da nije bilo prilike da se čuje sa ženom kojoj je pomogao.

Iako je proletos razmišljao da napusti bolnicu i Srbiju, to nije učinio. Savica i dalje nema stalan posao:

foto: S.U.

- Više nemam ugovor na tri meseca. Sad imam ugovor na pola godine. Razmišljao sam da napustim ovaj posao i državu. Na kraju sam odustao od odlaska u inostranstvo. Volim ovaj posao, a posebno što sam u prilici da pomažem bolesnim ljudima- skromno kaže profesionalac i sin za primer.

(Kurir.rs / S. Urošev)

Amerikanci se „rasekli“

U znak zahvalosti, američka kompanija „Delta“ uručila je tada Savici Popovu vaučer vredan 150 dolara, kao znak pažnje za pruženu pomoć u avionu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track