Najnovije vesti

KUSTURICA OTKRIO ŠTA MISLI O KOSOVU I METOHIJI: Priznavanje bi bila neizlečiva rana! Podsetio šta je rekao patrijarh Pavle
Foto: T.Ilić

na vukovom saboru u tršiću

KUSTURICA OTKRIO ŠTA MISLI O KOSOVU I METOHIJI: Priznavanje bi bila neizlečiva rana! Podsetio šta je rekao patrijarh Pavle

Društvo

TRŠIĆ – Tradicionalnu saborsku besedu, pred punim saborištem, održao je ove godine reditelj Emir Kusturica koji je, pored ostalog, u svom obraćanju zapitao i ''da li ćemo, pored svih stvari koje smo već prodali staviti na doboš istinu'', i ocenio kao ''neverovatno'' da smo mi uz Ruse, preostali deo hrišćanske kulture koji ''nije ubačen u centrifugu atlantizma i koliko-toliko ostali svoji''.

foto: T.Ilić

- Koliko dugo još? Zavisi od toga da li ćemo ili nećemo priznati Kosovo, i da li ćemo održati Republiku Srpsku. Još uvek nas nisu do kraja lišili svojstava i, što je najvažnije, nismo izgubili ideju da su naša crkva i vera, te naša kultura magnetne sile opstanka i naše budućnosti, a verovanje u večnost duše vrata slobode... Pod vekovnom vlašću Otomanskih Turaka, kako piše Ivo Andrić, duhovni život, a time i pismenost u manastirima SPC, stvarana je neraskidiva veza sa kosovskim zavetom, ali i vremenom budućnosti. Zato je nama važna istina o Kosovu. To je najveći intimni i socijalni motiv– kazao je Kusturica.

Carstvo nebesko je hrišćanska ideja u koju jedni veruju, a drugi ne veruju, rekao je on i podsetio da su Nemanjići ''kovali srebrnjake, trgovali i ratovali, osvajali teritorije ali su naše divljenje izazivali podvižničkim potezima, a njihovi naslednici kopali su rude po Kosovu i svoju vojsku oblačili u najmoderniji ratnu opremu''.

foto: T.Ilić

Da nisu bili bogati, kazao je Kusturica, ne bi to mogli da čine i kako bi se inače oduprli tadašnjoj najmoćnijoj carevini u bici na Kosovu.

- Priznavanje Kosova ne bi bila samo nezalečiva rana onih koji biraju carstvo nebesko nad carstvom zemaljskim, nego legalizacija pljačke koja se desila pod otrcanom firmom ljudskih prava i brigom za civile. O ovoj, kao i mnogim važnim stvarima za naš narod, najbolje je rekao upokojeni patrijarh Pavle. On je rekao – Car Lazar nije imao ništa protiv carstva zemaljskog, ali kada je bio prinuđen da bira između zemaljskog i nebeskog, onda je izabrao carstvo nebesko – zaključio je juče, 15. septembra besedu Kusturica u Tršiću.

(Kurir.rs/T.Ilić)

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...