Najnovije vesti

OVO JE KAFANA U KOJOJ SU PREGOVARALI TITO I DRAŽA: Tajno se sastali na Ravnoj gori da objedine snage u ratu! Evo o čemu su pričali za kafanskim stolom (FOTO)
Foto: RINA

pod velom tajne

OVO JE KAFANA U KOJOJ SU PREGOVARALI TITO I DRAŽA: Tajno se sastali na Ravnoj gori da objedine snage u ratu! Evo o čemu su pričali za kafanskim stolom (FOTO)

Društvo

GORNJI MILANOVAC, BRAJIĆI – Kafana na Ravnoj Gori u selu Brajići bila je mesto gde su dva ljuta rivala Josip Broz Tito i Draža Mihailović sedeli zajedno za kafnaskim stolom i oči u oči razgovarali o sudbini srpskog naroda. I dok pojedini istoričari tvrde da je upravo Tito Draži došao glave, Mihajlović nije dao da vođi partizana na četničkoj teritoriji zafali - ni dlaka!

foto: RINA

“Verne Dražine pristalice nisu se libile da Titu naprave problem. Među njima, kako se priča, prednjačio je takozvani Kinez, mali, zdepasti čovek, ali jak kao bik, koji je, kako su mi preneli stari, rekao “ja svoj život dajem za kralja i otadzbinu, i na samo jednu tvoju reč đenerale Dražo, lišiću Tita života, a Draža mu je na to odgovorio da je Titu i njegovoj sviti obećao da im neće faliti ni dlaka sa glave i tako je i bilo”, rekao je Radomir Petrović iz Brajića koji je te davne 1941. godine bio četvorogodišnjak, ali se vrlo dobro seća Titovog dolaska.

foto: RINA

,,Sećam se dolaska Broza i konjice, titovke i zvezde na čelu i konjanika koji su nosili kratka naoružanja preko ramena.To je bila cela svita koja je stigla na Ravnu Goru. Ušli su u kafanu i ceo sastanak odigran je iza zatvorenih vrata pod velom tajne”, priseća se Radomir.

foto: RINA

Kafana u kojoj su Tito i Draža sastančili, ostala je autentična i svojevrsan je spomenik kulture. Danas je zatvorena, a za vlasnike je mnogo više od materijalne vrednosti.

Svetozar Bajić iz Teočina, naslednik je ovog istorijskog objekta i kod njega su ključ i katanac, ali spreman je ukoliko neko želi da radi da mu je ustupi, ali o prodaji iako je imao dosta ponuda – ne razmišlja.

foto: RINA

,,Ovu kafanu su otvorili moji preci. Te 1941. godine, kad su se Draža i Tito sreli u njoj, držali su je moji roditelji. Izgubili smo je u procesu nacionalizacije 1957.godine. Ja sam se punih 40 godina borio da je vratim i uspeo sam. Kafanu ne bih prodao ni za kakve pare, jer to je moja dedovina, ali ukoliko bi neko želeo da oživi ovo mesto, moguć je dogovor”, kaže Bajić koji je juče iskoristio posetu predsednika Aleksandra Vučića i zamolio za pomoć.

“Sanirali smo šta smo mogli, ali krov prokišnjava i ja više nisam u mogućnosti da radiim na njenoj sanaciji”, rekao je Svetozar, a predsednik je obećao pomoć.

foto: RINA

“Pomoći vam da renovirate kafanu, ali samo pod jednim uslovom – da se ne menja vlasnik”, kazao je Vučić.

U istorijskim spisima se navodi da je sastanak u kafani Bajića na Ravnoj Gori, bio poslednji Titov poziv Draži Mihajloviću, da objedine sve snage u borbi protiv okupatora i krenu u zajednički pohod. Umesto prihvatanja ovog poziva, kako je napisano, Draža Mihajlović je nekoliko dana posle sastanka, izdao naređenje četničkim odredima za napad na Vrhovni štab i partizanske odrede u zapadnoj Srbiji.

(Kurir.rs/RINA)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...