Najnovije vesti

NOVI SLUČAJ VRŠNJAČKOG NASILJA! MAJKA IZ SMEDEREVA OPTUŽUJE: Učenice su davile moju devojčicu (7)! Direktorka škole sve negira i preti Kuriru!
Foto: Shutterstock

Stravično

NOVI SLUČAJ VRŠNJAČKOG NASILJA! MAJKA IZ SMEDEREVA OPTUŽUJE: Učenice su davile moju devojčicu (7)! Direktorka škole sve negira i preti Kuriru!

Društvo

Ministarstvo prosvete odmah je poslalo inspekciju u Osnovnu školu „Dositej Obradović“, gde su dve učenice drugog razreda davile drugaricu iz prvog

Vršnjačko nasilje u Srbiji je eskaliralo, o čemu govori slučaj iz Smedereva, gde su učenicu (7) prvog razreda osnovne škole „Dositej Obradović“ navodno davile dve devojčice drugog razreda. Ministar Šarčević je već poslao inspekciju u tu školu, a direktorka negira slučaj i optužuje Kurir da vodi kampanju protiv nje.

Kako za Kurir kaže V. Z. (ime i prezime poznato redakciji), mama devojčice žrtve, u utorak su dve devojčice gušile njenu ćerku. Ona dodaje da je sve počelo tako što su njih davile drugu devojčicu, a njena ćerka je želela da je odbrani.

Učiteljica nije bila tu

- Ona je pokušala da ih zaustavi, usprotivila im se i rekla da će reći učiteljicama, koje u tom trenutku nisu bile tu. Kada su starije učenice to čule, uhvatile su je, držale je za ruke i noge i davile. Nju je bio strah da bilo kome kaže šta se desilo. Samohrana sam majka. Verujte mi, ovo je prvi put da osećam da ne mogu da je zaštitim - priča kroz suze ta mama i dodaje da se dete, kada je stiglo kući, požalilo ujni i baki na ogrebotine i one su joj stavljale obloge.

Prema rečima V. Z., ona je morala da ode u bolnicu nakon tog incidenta jer se veoma potresla. - Čim sam došla sebi, otišla sam kod direktorke. Tada je usledio najveći šok! Umesto da naiđem na razumevanje, susrela sam se sa omalovažavanjem i podsmehom. Pozvala je moje dete da joj vidi vrat i prokomentarisala da se modrice ne vide i da nije uopšte ozbiljno. Pitali su me da li planiram da dolazim svaka dva-tri dana u školu i rekli mi da se „takve stvari dešavaju“. Druga deca koja su bila tu i sve videla navodno nisu smela ništa da urade. Ćerku sam odmah ispisala iz celodnevnog boravka, a sve ovo pričam ne samo da bih zaštitila svoje dete nego i drugu decu,jer niko ne sme da trpi nasilje - kaže V. Z.

foto: Ana Paunković

Biće sankcija

- Inspekcija proverava sve navode i kada ustanovimo šta je istina i ako je bilo nasilja, kao što je to slučaj u Barajevu, biće sankcija. Planiram da pošaljem dopis svim školskim upravama i jasno im dam do znanja da imamo nultu toleranciju na nasilje. Međutim, postoji i ogromna odgovornost porodice, deca imaju roditelje i oni moraju da preuzmu odgovornost za ponašanje svoje dece - kazao je Mladen Šarčević za Kurir.

Kaže da je sve nameštaljka... Direktorka Dijana Ćetković
Kaže da je sve nameštaljka... Direktorka Dijana Ćetkovićfoto: Dragana Udovičić

Direktorka OŠ „Dositej Obradović“ iz Smedereva Dijana Ćetković kaže za Kurir da je škola preduzela sve mere, a da je tim za zaštitu od nasilja utvrdilo da istog nije bilo, a da su učiteljice sve vreme pratile ponašanje dece.

- Reagovala je inspekcija i utvrđuju se činjenice. Ovo je sve nameštaljka ljudi koji žele da me sklone sa mesta direktorke. Majka koja se žalila je labilna ličnost, sklona izmišljanju, zvaću ja Centar za socijalni rad - rekla je Ćetkovićeva i optužila naš list da vodi kampanju protiv nje.

Epilog drame

SMENJEN DIREKTOR U BARAJEVU

Kao što je Kurir još ranije najavio, direktor Srednje škole „“Barajevo“ Dobrivoje Jelić juče je definitivno smenjen jer je ćutao o slučaju vršnjačkog nasilja u školi. Njegovu smenu potpisao je ministar prosvete Mladen Šarčević. Da podsetimo, na internetu se pojavio snimak na kome se vidi kako se dve devojčice (14) u dvorištu ove škole u Barajevu iživljavaju nad trećom i udaraju joj šamare. Na osnovu vanrednog inspekcijskog nadzora, koji je obavio prosvetni inspektor Ministarstva prosvete, utvrđeno je da ustanova ne sprovodi mere za bezbednost i zaštitu učenika.

Zemun UČENIČKA TUČA

Na društvenim mrežama se pojavio snimak vršnjačkog nasilja u Zemunu, a reč je o učenicama Grafičke škole. Na snimku se vidi kako maloletnica čupa, udara, obara na zemlju i šutira slabiju devojčicu od sebe, dok drugovi sve to mirno gledaju.

Kurir.rs/Nevena Tomašević  Foto: Shutterstock

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...