Najnovije vesti

HLEB KOJI JE SRPSKU VOJSKU SAČUVAO OD GLADI: Svaki vojnik za vreme rata dobijao je dnevno 800 grama hleba, a prvi se čuvao kao AMAJLIJA (FOTO)
Foto: Printscreen Youtube /Beogradska hronika

recept vojske srbije

HLEB KOJI JE SRPSKU VOJSKU SAČUVAO OD GLADI: Svaki vojnik za vreme rata dobijao je dnevno 800 grama hleba, a prvi se čuvao kao AMAJLIJA (FOTO)

Društvo

Povodom stogodišnjice od osnovanja udruženja, Organizacija rezervnih vojnih starešina Zrenjanina pokrenula akciju da lokalni pekari peku tain – srpski vojnički hleb koji je bio najbitniji deo vojničkog obroka u balkanskim i Prvom svetskom ratu. Ovaj hleb jednostavnog sastava i danas može da se umesi po originalnom receptu.

 

Od mešavine ražanog i belog brašna u odnosu 70 prema 30 odsto peče se hleb koji je sačuvao od gladi srpsku vojsku za vreme oslobodilačkih ratova od 1912. do 1918. Tain na turskom znači sledovanje. Svaki vojnik je dobijao po 800 grama dnevno. I danas se pravi po starom receptu.

 

foto: Printscreen Youtube /Beogradska hronika

- Ovaj hleb je poseban zato što ne sadrži aditive i konzervanse već prirodno kiselo testo koje mu daje svežinu i koje je u stvari najvažniji sastojak ovog hleba. Prilikom pečenja bio je cilj dobiti što jaču koricu kako bi se duže sačuvala svežina, kaže Biljana Katić, tehnolog u jednoj pekari.

 

Ideja da se peče tain potekla je iz Organizacije rezervnih vojnih starešina Zrenjanina, koji su na ovaj način želeli da obeleže 100 godina Udruženja, koje je osnovano na prvu godišnjicu proboja Solunskog fronta. Za tadašnje njegove članove tain je bio svetinja.

 

foto: Printscreen Youtube /Beogradska hronika

- Iz ovoga možemo da naučimo mnogo toga. Koliko su naši vojnici bili posvećeni i borbi za slobodu i koliko su cenili sve. Između ostalog i hleb. Nije bilo samo oružje i hleb je jedna vrsta oružja na taj način što je davao snagu i davao je u ovom slučaju i moral srpskom vojniku, ističe Tanja Dulović, rezervni kapetan ORVS Zrenjanin.

 

Karakteristika taina je da se teško kvari. U muzeju u Pirotu čuva se jedan pečen 1912, sledovanje vojnika Alekse Zdravkovića iz Pirota. Verovalo se da prvi dobijeni tain u vojsci donosi sreću, pa su ga mnogi, kao i Aleksa, čuvali kao amajliju.

 

1 / 5 Foto: Printscreen Youtube /Beogradska hronika

 

(Kurir.rs/RTS)

 

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...