SKANDAL S MATIČNIM ĆELIJAMA TRESE SRBIJU: Roditelji dizali kredite da bi osigurali zdravlje dece, a sada su ostavljeni na cedilu! Evo gde je završio genetski materijal srpske dece
Foto: Profimedia

malverzacije

SKANDAL S MATIČNIM ĆELIJAMA TRESE SRBIJU: Roditelji dizali kredite da bi osigurali zdravlje dece, a sada su ostavljeni na cedilu! Evo gde je završio genetski materijal srpske dece

Društvo -

Nakon gašenja kompanije "Krio sejv", švajcarske banke za matične ćelije, genetski materijal koji su roditelji iz Srbije ostavili ovoj firmi na čuvanje, nalazi se u Poljskoj.

Roditelje širom zemlje juče je uznemirila vest koju smo objavili da je švajcarska banka za čuvanje matičnih ćelija "Krio sejv" zatvorena. Zbog problema s kojima se susretala ova kompanija, nju je otkupila poljska banka matičnih ćelija "Famikord", u koju je navodno i transportovano oko 250.000 matičnih ćelija koje su ranije čuvane u Švajcarskoj, a brojne malverzacije dovele su do toga da švajcarsko Ministarstvo zdravlja "Krio sejvu" oduzme licencu za rad.

Predstavništvo ove banke matičnih ćelija u Srbiji je zatvoreno, na poznate brojeve telefona niko se ne javlja, a porodice koje su dale na hiljade evra za čuvanje ćelija ostale su bez objašnjenja i odgovora.

Tek poneki mejl pristigne na adresu nekog od hiljada zabrinutih roditelja, u kojem se, na neveštom srpskom jeziku (moguće da je čak u pitanju i "Gugl prevodilac"), navodi da je "Krio sejv" sklopio ugovor sa svojim podizvođačem PBKM.

foto: Shutterstock

"Nedavno smo sklopili ugovor sa našim podizvođačem PBKM čija je evropska laboratorija u Varšavi, za naše dugoročne usluge skladištenja. Zapravo, PBKM, zvanično priznat od organa za javno zdravstvo, bio je izabran od ‘Krio sejva‘. Ova porodična banka matičnih ćelija ima sve potrebne akreditacije za naše standarde kvaliteta i za vaš mir", piše u pristiglim mejlovima.

A nakon toga - ništa. Roditelji koji su pokušali da na mejl odogovore ili pozovu broj telefona ostavljen kao kontakt, ostali su bez odgovora. Na mejlove niko nije odgovorio, a telefon nije u funkciji.

- Poslala sam im mejl sa pitanjima koji su naši koraci i kome se javljamo u slučaju da nam matične ćelije zatrebaju. Nisam dobila odgovor! Suprug i ja ne bi da paničimo, ali smo za matične ćelije, možda kao i većina roditelja, podigli kredit. Imamo troje dece i stvarno nam je to bio prioritet, a to uopšte nije mali iznos - požalila se jedna zabrinuta majka nakon što je pročitala vest o zatvaranju "Krio sejva".

Suma koju su roditelji morali da daju za čuvanje matičnih ćelija nije mala i kreće se, prema informacijama sa njihovog zvaničnog sajta, od 1.580 do 1.780 evra, u zavisnosti od izabranog paketa.

Najveći problem sa zatvaranjem "Krio sejva" je pitanje šta da rade raditelji ako im ovih dana zatrebaju matične ćelije za lečenje dece?

- Za početak, potrebno je upozoriti sve roditelje da "Krio sejv" više ne funkcioniše i da ni ne pomišljaju da matične ćelije skladište tamo. Oko 90 odsto uzoraka premešteno je u Poljsku, u "Famikord" (PBKM), banku za čuvanje matičnih ćelija. I tu sada nailazimo na pravni problem jer roditelji imaju ugovor sa "Krio sejvom", pa bi, formalno, ukoliko im zatrebaju matične ćelije, prvo morali da se obrate "Krio sejvu" koji bi zatim kontaktirao s "Famikordom" - kaže Rastko Petaković, čovek koji je na svom primeru osetio posledice malverzacija ove švajcarske banke ćelija.

foto: Profimedia

PBKM čuva ćelije narednih pet godina

Nedavno je PBKM, odnosno banka ćelija "Famikord" vodila pregovore o kupovini "Krio sejva". Međutim, do toga nije došlo.

"U februaru su PBKM i ‘Esperite‘ (holandska biotehnološka kompanija u čijem je vlasništvu bio ‘Krio sejv‘) potpisali memorandum o razumevanju u vezi sa potencijalnom akvizicijom poljske kompanije svih ‘Krio sejv‘ aktivnosti vezanih za skladištenje matičnih ćelija. Ipak, kompanije nisu postigle dogovor.

Potpisivanjem memoranduma o razumevanju strane su potpisale sporazum o rezervnoj kopiji i skladištenju. To se tiče skladištenja svih preparata matičnih ćelija ‘Krio sejva‘ u PBKM laboratorijama u Varšavi", stoji u dokumentu u koji je "Blic" imao uvid. Inače, sporazum je zaključen na pet godina uz mogućnost produženja.

Uprava za biomedicinu Ministarstva zdravlja je obavestila direktore svih državnih porodilišta da do dobijanja zvaničnog obaveštenja o statusu kompanije "Krio sejv Srbija" stave van snage ugovore sklopljene sa tom švajcarskom kompanijom, saopštilo je Ministarstvo zdravlja.

Takođe, Uprava za biomedicinu naložila je kompaniji "Krio sejv" da obustavi sklapanje novih ugovora, kao i da obustavi sve aktivnosti u vezi sa postupkom izvoza matičnih ćelija iz krvi pupčanika na osnovu ugovora koji su sklopljeni sa strankama, a još nisu stigli na realizaciju.

"Kompanija ‘Krio sejv Srbija‘, prema predviđenoj proceduri, dostavljala je svojim klijentima i Upravi za biomedicinu potvrde o adekvatnom skladištenju jedinica krvi iz pupčane vrpce, nakon dobijanja potvrde od banke u koju su upućene", navodi se u saopštenju.

(Kurir.rs/Blic/Andriana Janković)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track