HRVATICA IDA KOJA ŽIVI U BEOGRADU POZIVA DRŽAVU: Zaposlili smo Samija, izbeglicu iz Avganistana, vredan je i jako pristojan, ali Srbija mu već treći put odbija zahtev za azil!
Foto: Printscreen YT

želi da mu pomogne

HRVATICA IDA KOJA ŽIVI U BEOGRADU POZIVA DRŽAVU: Zaposlili smo Samija, izbeglicu iz Avganistana, vredan je i jako pristojan, ali Srbija mu već treći put odbija zahtev za azil!

Društvo -

Pevačica iz Hrvatske Ida Prester, koja sada živi i odgaja porodicu u Beogradu, na svom Facebook profilu je podelila dirljivu priču o migrantu Samiju koga je zaposlila u Beogradu. Njegova životna priča dirnula je Idu, pa ona od Srbije traži da Sami dobije azil.

- Ovo je Sami. Ima 18 godina, ide u školu za modni dizajn, obožava umetnost i izvrsno govori engleski. Sami je dečko toplih očiju, blagog osmeha, vredan i jako pristojan. Ali za njegovu životnu priču je najvažnije što je izbeglica iz Avganistana. Pre dva meseca odlučili smo u firmi moga muža zaposliti nekog od azilanata/tražitelja azila. Dugo smo razmišljali, nije njima potrebna samo humanitarna pomoć, već samopouzdanje i pripadnost društvu, korisnost za zajednicu. Bez rada nema ni integracije. Kontaktirali smo Centar za tražioce azila i tražili preporuku za nekog od migranata s radnom dozvolom. Odmah su nam poslali Samija - otkrila je pevačica koja već godinama živi u Beogradu s porodicom.

foto: Printscreen

Dodala je i kako je Sami u Srbiju stigao kao dečak od 15 godina.

- Iza sebe je ostavio roditelje i brojnu braću i sestre. Odgovarali su ga od puta u nepoznato, ali glad prema normalnom životu bila je jača. Nije više mogao podneti strah, besperspektivnost, letargiju. Sami ima snove, kao i svi mi. Put je prevalio najvećim delom pešice i uz pomoć krijumčara. Za to vrijeme video je sve ono što nijedno dijete ne bi trebalo videti ni na filmu - dodala je Prester pa nastavila:

- Čim je došao, krenuo je u školu za dizajn i počeo učiti srpski. Iako mu je početni plan bio da dođe do Nemačke ili još dalje na sjever, Srbija mu se svidela. Kaže - otvorena, topla i opuštena. Voleo bi ostati ovde, ovo je zadnja točka njegovog puta.

Sami se na poslu super snašao, suradnici ga obožavaju - otkriva Preste, ali uprkos tome što se odlično uklopio u novu sredinu Sami se još uvek osjeća bespomoćno.

Naime, pre par dana po treći mu je odbijen zahtev za azil.

- Ne znamo kako pomoći, ne razumemo se u proceduru odlučivanja. Ali znamo ispričati ovu priču i prepoznati vrednog čovjeka koji može biti na ponos svakom društvu. Najdirljivija mi je bila Samijeva rečenica dok smo pričali: "Ne razumem. Upoznao sam ovde puno ljudi koji žele pobeći odavde, u neke zemlje gde se bolje živi. Ja samo želim ovaj život koji oni već sada imaju, ništa vise od toga - zaključila je pevačica.

(Kurir.rs/Večernji list)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja