MINISTAR ŠARČEVIĆ O BLOKADI REKTORATA: Narušavaju prava 105.000 studenata
Foto: Zorana Jevtić, Marina Lopičić

Ministarstvo prosvete

MINISTAR ŠARČEVIĆ O BLOKADI REKTORATA: Narušavaju prava 105.000 studenata

Društvo -

BEOGRAD - Ministar prosvete Mladen Šarčević izjavio je da nova akademska godina počinje u otežanijim okolnostima, jer je zgrada Rektorata nekoliko dana u blokadi, čime se narušavaju prava velikog broja studenata.

Šarčević je, gostujući u Dnevniku RTS, rekao da rektorski tim pregovora sa grupom studenata koja je u zgradi Rektorata.

"Rektorski tim pregovora sa tom grupom studenata koja ima nekakve čudne zahteve koji nisu uopšte studentski zahtevi. Radi se o političkim zahtevima", rekao je Šarčević i ocenio da ta grupa studenata radi kao "eksponent određene političke grupacije".

Ukazao je da samo može da da podršku rektoru Beogradskog univerziteta, što čini mejlovima i porukama.

"Vlada se ne meša i ne treba da se meša. Ako autonomija Univerziteta važi za Vladu, važi i za sve, važi i za opoziciju. Ja neću govoriti o grupi studenata, govoriću o opoziciji", naveo je Šarčević.

"Neko narušava prava velikog broja studenata, ima 105.000 studenta Beogradskog univerziteta, ako ne mogu da dobiju potvrdu oni neće dobiti dom, neće mnoga prava moći da ostvare, a neko misli da ću ja to sada da nemo pratim, da produžavam i izmišljam rokove", dodao je ministar.

Istakao je da je to opstruktivno ponašanje i kršenje zakona.

"Sebi dajete za pravo da imate politički stav o nečijem doktoratu, pa imate lažnu knjigu na Ekonomskom fakultetu što tamo nije okupirano", upitao je Šarčević.

Smatra da je rešenje ono što radi rektorka, a to je da se ljudski razgovara.

"Nije rešenje sila, to niko nije ni predložio niti pokušava. Ali ja zaista pozivam ljude koji su ovo organizovali da shvate da ugrožavaju mnoge mlade ljude", istakao je Šarčević.

Dodao je i da je Unija studenata SKONUS dala svoje saopštenje o svemu tome, kao i da to ne podržavaju i da to nije ni u čijem interesu.

(Kurir.rs/Tanjug/RTS)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track