Najnovije vesti

DIREKTOR POLJSKOG FAMIKORDA: Krio sejv nam nije dao sve uzorke, mi ne možemo biti krivi za njihovo ponašanje
Ilustracija, Foto: Shutterstock

AFERA MATIČNE ĆELIJE

DIREKTOR POLJSKOG FAMIKORDA: Krio sejv nam nije dao sve uzorke, mi ne možemo biti krivi za njihovo ponašanje

Društvo

Od februara ove godine, na osnovu takozvanog bek-ap sporazuma, čuvamo gotovo sve uzorke iz "Krio sejv" banke matičnih ćelija, procenjujemo da ih imamo oko 98 odsto. Ne možemo reći da čuvamo sve uzorke, jer nam "Krio sejv" nije dao sve.

Ovako počinje razgovor o temi koja je poslednjih dana uznemirila roditelje širom Srbije, Tomas Baran, jedan od direktora poljske banke matičnih ćelija "Famikord", koja, između ostalog, trenutno skladišti i matične ćelije dece iz Srbije, navodi Blic.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Profimedia

Švajcarska kompanija "Krio sejv", kojoj je na hiljade roditelja iz Srbije poverilo na čuvanje matične ćelije, izgubila je licencu za rad, pozatvarala većinu evropskih centara, a svoje klijente ostavila uplašene i zabrinute. Iako su, srećom, većinski ćelije bezbedno skladištene u banci matičnih ćelija u Poljskoj, "Krio sejv" ipak nije postupio po pravilima - nisu svi roditelji o transferu bili obavešteni, iako je to po zakonu moralo da se uradi.

- Sva prava klijenata i obaveza "Krio sejva" moraju biti zapisana u ugovoru i jedini pravni odnos postoji između "Krio sejva" i njegovih klijenata. Ova švajcarska kompanija bila je u obavezi da pribavi sva potrebna odobrenja - odobrenja organa zdravstvene zaštite, ali i odobrenja klijenata za izvoz uzoraka. Sa strane PBKM "Famikorda" ispunjene su sve formalnosti povezane sporazumom, dobili smo potrebnu dozvolu za uvoz uzoraka iz poljskog ministarstva zdravlja, te ne možemo biti krivi za ponašanje čelnih ljudi "Krio sejva" - podvlači za naš list Tomas Baran.

Bilo je, dodaje Baran, pregovora o eventualnoj kupovini "Krio sejva", ali do finalnog dogovora i kupovine nije ipak došlo.

- Koliko znamo, "Krio sejv" je zbog finansijskih problema zatvorio kancelarije i laboratorije u nekoliko zemalja poput Mađarske, Italije, Španije, Bugarske, kao i laboratorije i kancelarije u Švajcarskoj - istakao je jedan od direktora "Famikorda".

“Krio sejv” je ostao bez licence i protiv njih je pokrenuta istraga

- Znamo da se klijenti plaše da ne izgube uzorke, ali neka budu mirni, čuvaćemo ih narednih pet godina. Takođe, moram da naglasim da samo klijenti imaju pravo da svoj uzorak prenesu iz naše banke u Varšavi. Uvek smo u skladu sa zakonom o zaštiti podataka - formalno nemamo nikakvih odnosa sa "Krio sejv" klijentima (samo imamo ugovor sa kompanijom), tako da ako neko želi da proveri status uzorka kod nas - mora da pristane da ga kontaktira neko iz naše banke - priča Baran.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Shutterstock

"Krio sejv" je ostao bez licence, a protiv ove kompanije pokrenuta je istraga vlasti i policije.

- Nadam se samo da sve to neće uzrokovati rizik za uzorke koje još uvek čuvaju "Krio sejv" banke ili njihove pridružene kompanije - zaključio je Tomas Baran.

Francuska i Italija zabranile privatne banke krvi pupčanika

Suspendovanje dozvole za rad švajcarskoj kompaniji "Krio sejv", koja posluje i u Srbiji i kojoj je povereno na čuvanje oko 10.000 uzoraka matičnih ćelija krvi pupčanika beba iz Srbije, otvorilo je, osim pitanja sudbine tih ćelija, i pitanja koliko je medicinski opravdano čuvati krv iz pupčanika u privatnim bankama.

Roditelji u Srbiji su za čuvanje tog biološkog materijala kompaniji "Krio sejv" plaćali oko 1.800 evra. Krv je uzimana na porođaju, a zatim transportovana na čuvanje u banku u Švajcarskoj. U Srbiji postoji još šest privatnih banaka krvi pupčanika, a jedina javna banka krvi pupčanika formirana je u Institutu za majku i dete 2009. godine.

(Kurir.rs, Blic, A.Janković)

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...